СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ТУБЕРКУЛОЗЕ – Повећан број оболелих

СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ТУБЕРКУЛОЗЕ – Повећан број оболелих

Tuberkuloza - -socijalno - medicinska bolest

Прошле године у Лозници је 38 људи оболело од туберкулозе, десет више него претходне године. Развоју ове болести доприноси неуредан начин живота, нередовна и лоша исхрана, недовољна хигијена, једном речју, сиромаштво

Туберкулоза је увек ту негде, међу нама, то је заразна болест која се преноси капљичним путем а извор заразе је болестан човек.  Бацил туберкулозе је врло отпоран на спољне услове тако да може дуго да се задржи у спољној средини до температуре од 60 степени.

Иако удисањем мноштво бацила доспева у организам здравог човека,  не значи да ће свака особа оболети зато што постоји и природни имунитет против ове болести.

– Од ове болести оболи око десет одсто људи који су били у контакту са зараженом особом а највише су изложени дијабетичари, особе које живе неуредним животом, мигранти, људи у колективним смештајима, ромским насељима. Болест почиње подмукло као грипозно стање, личи на обичну прехладу и почиње кашљем. Када су симптоми израженији јавља се малаксалост, повишена температура у поподневним сатима, кашаљ, а пацијенти се најчешће јављају када се приликом искашљавања појави крв. Ако је болест већ узела маха, осети се губитак апатита и повремено се појави и бол у грудима – каже др Бранкица Јевтић, пнеумофтизиолог лозничке Опште болнице.

Деведесетих година у Мачванском округу забележен је висок степен оболелих од тубреркулозе, али са увођењем Националног плана за борбу против туберкулозе од 1998.  и његовом допуном од  2003. године као и финансијском подршком за набавку лекова „Глобал фонда“ број оболелих опада.

– Међутим, откако је у априлу прошле године овај фонд повукао, забележен је пораст оболелих . Примера ради, у 2014. години у Лозници је регистровано 29 оболелих од тога два поново оболела пацијента а њихов број се лане попео на 38 – каже Јевтићева.

Лечење се спроводи у две фазе, два месеца у болничким условима и четири месеца код куће уз редовно јављање на контроле. Ако се лечење не спроводи одмах на почетку на прави начин, може да се развије туберкулоза резистентна на један или више лекова што изискује додатне трошкове и продужава лечење.

Уредан начин живота, правилна исхрана, лична хигијена и чист простор у којем боравимо, најбољи су начини да се ојача имунолошки систем а тиме и избегне обољевање од туберкулозе.

– Свака неправилност  у исхрани може нас скупо коштати јер нам ремети имуни систем. Правилна исхрана подразумева редовност оброка, довољан унос угљаних хидрата и  беланчевина. У току дана треба уносити бар пет оброка свежег воћа и поврћа и довољно течности, ни активно ни пасивно пушење ни електонке цигарете не долазе у обзир јер оне само могу поспешити настанак ове болести – истиче др Славице Петровић Тадић, начелница службе која се бави и болничком исхраном у Општој болници.

В. М.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )