АЛЕКСАНДРА ШАРАНОВИЋ У “СВЕТУ ЖЕНА” – Сусрет после 25 година

АЛЕКСАНДРА ШАРАНОВИЋ У “СВЕТУ ЖЕНА” – Сусрет после 25 година

ALEKSANDRA SARANOVIC U SREDINI

Изложбом слика Александре Шарановић, магистарке сликарства из Београда, у понедељак је у Галерији “Мића Поповић и Вера Божичковић Поповић” настављена вишедневна манифестација “Свет жена”, коју већ деценију и по организује Центар за културу “Вук Караџић” у циљу промовисања стваралаштва и положаја лепшег пола у друштву. Ауторка изложбе завршила је Факултет ликовних уметности 1988. године и ради као професорка за предмете Цртање и Сликање на Високој школи струковних студија “Београдска политехника”. Ово јој је друго гостовање у Лозници, 25 година после прве изложбе коју је имала у Вуковом дому културе, а о њеном стваралаштву говорила је Марина Цветановић, историчарка уметности лозничког Центра за културу.

– Посматрајући поставку, закључила сам да би ова изложба могла да се назове и приказом апстрактних надреалних портрета. Свака слика понаособ не открива свој пуни смисао, тако да и тумачења могу бити различита, али овако прикупљене на једном месту представљају различита лица, карактере и људе, у сваком случају. Међутим, посебан и сасвим личан уметнички израз или језик симбола које Александра користи представљају идеју сваке њене слике – рекла је Цветановић, отварајући изложбу.

Гошћа “Света жена” изразила је задовољство што јој је омогућено да се представи током ове манифестације, али и што је, захваљујући колегама из Лознице, уједно и учесница ликовне колоније у Бањи Ковиљачи. Од прве изложбе у Паризу 1985. године до сада је више пута самостално излагала у Београду, као и Краљеву, Смедеревској Паланци, Земуну, Новом Београду, али и Немачкој, пре три године. Као учесник групних изложби, поред Србије, појављивала се у Стразбуру, Јоханесбургу, Мадриду и Лисабону, а Лозничани могу видети њене слике током наредне две недеље.

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )