ВИДИТЕ ЛИ НАШУ БРУКУ (9) – Кур-салон Специјалној болници

ВИДИТЕ ЛИ НАШУ БРУКУ (9) – Кур-салон Специјалној болници

KONACCNO CE SE ZNATI CCIJI JE

Како сазнају ЛН познато здање  Кур-салон, један од симбола  Бање Ковиљаче, биће данас званично предат на коришћење Специјалној болници за рехабилитацију и коначно ће се знати ко је титулар тог објекта. Сигурно је да Кур-салон, али и остале зграде у парку неће бити овог лета ругло као што су  сада, каже др Александар Јокић, в.д. директор ове здравствене установе

Документ којим Републичка дирекција за имовину уступа Кур-салон на коришћење Министарству здравља, односно Специјалној болници за рехабилитацију “Бања Ковиљача” данас ће бити потписан у овој здравственој установи, сазнају ЛН. Тиме ће здање коначно добити титулара, а држава и сви остали знаће ко га користи и на коју адресу убудуће могу да се обрате.

Специјална болница ће на коришћење добити и виле “Босна” и “Ковиљача”, стари део блатног купатила и управну зграда ХТП, објекте који већ годинама пропадају и руже ово туристичко место.  Министар здравља др Златибор Лончар подржао је пре пола месеца иницијативу Дирекције за имовину Србије и руководства Града Лознице да се Кур салон и остали објекти у парку дају на управљање Специјалној болници Бања Ковиљача, а да следи потписивање таквог документа потврдио је за ЛН др Александар Јокић, в.д. директор ове здравствене установе.

– Сигурно је да Кур-салон, али и остале зграде у парку неће бити овог лета ругло као што су  сада. Са своје стране ћемо све урадити да престане даље урушавање тих објеката. Ниједна зграда неће прокишњавати и бити без врата и прозора, то је дефинитивно, и дочекаће предстојећу туристичку сезону у бољем стању. Примопредаја објекта између Министарства здравља и Кур-салона је извесна и наша установа ће уз сагласност ресорног министарства бити званичан корисник и титулар тих зграда. Остаје још да сада буде потписан званичан документ што нам омогућава даље кораке на том плану  – рекао је прекјуче др Јокић.

Подсетимо, “Урбоплан” је недавно завршио пројекат санације крова Кур-салона који је одмах послат Заводу за заштиту споменика културе – Ваљево, а ових дана стигла је сагласност уз захтев за мању исправку која је урађена. Тиме је оно што је започео председник Удружења Краљевска Бања Ковиљача Владимир Вуловић, а онда су се укључили  Град Лозница, државне интитуиције и више министарстава, стигло у завршну фазу која ће омогућити јавну набавку, избор извођача и радове.

Кур-салон и остали објекти у парку дуго су пропадали, а сада се показало да и није морало бити тако да су се, пре свега, надлежни раније, на овако озбиљан и истрајан  начин, позабавили овом темом. Углавном, све иде у прилог надањима да ће Кур-салон бити пре свега спасен, а онда и саниран, а може се очекивати да после добијања домаћина то следи и за остале објекте који треба да красе један од најлепших бањских паркова у Србији, па и шире.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )