ПОЧЕО “СВЕТ ЖЕНА 2016” – Представе, изложбе и књижевне вечери

ПОЧЕО “СВЕТ ЖЕНА 2016” – Представе, изложбе и књижевне вечери

FINAL DSC_8325 (Large)

Позоришном представом “Волво камиони”, коју је режирала Маја Малетковић, а извели глумци Атељеа 212, синоћ је у Вуковом дому културе отворена манифестација “Свет жена 2016”, коју организује лознички Центар за културу. Вишедневе програме, који ће трајати до 30 марта, свечано је отворила Снежана Перић, чланица Градског већа, а бурним аплаузом публика је наградила глумце “Атељеа 212” Горицу Поповић, Владослава Михаиловића, Младена Андрејевића и Милоша Кланшчека, који су одиграли комад “Волво камиони” изашлој из пера норвешког писца и сценаристе Ерленда Луа, а у режији Маје Малетковић.

Програм се наставља вечерас у 19 сати у Галерији “Мића Поповић и Вера Божичковић Поповић” где ће бити приказан документарни филм “Ти чудно моје ја” о животу наше најчувеније композиторке Љубице Марић. Под покровитељством Унеска, 2009. године обележен је век од њеног рођења, а документарни мозаик сачињен од гласа, музике, фотографија, записа, цртежа, сведочења пријатеља, оживљен је кадровима филма “Верде” Саре Прерадовић. На пројекцији ће учествовати Нада Петронијевић Ћовић, ауторка филма, и Зорица Макевић, композиторка и коауторка.

У истом простору и у истом термину, већ у понедељак, биће отворена изложба слика Александре Шарановић, магистарке сликарства, а до краја манифестације посетиоцима ће бити представљена Библиотека града Београда и Институт за књижевност и уметност са изложбом “У соби сопствених портрета” ауторки Станиславе Бараћ и Олге Красић Марјановић, док ће од 24. до 26. марта бити одржана Регионална конференција о женском предузетништву “Снага и креативност жене у пословању”.

До краја “Света жена”, програма посвећеног стваралаштву и положају нежнијег пола у друштву, планирано је и књижевно вече Милене Марковић, са којом ће разговарати књижевник Вуле Журић, а за завршницу је планирана монодрама о животу Надежде Петровић у режији Божидара Ђуровића и избођењу Биљане Ђуровић, која је за ову улогу вишеструко награђивана.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )