ОД СТРАТЕГИЈЕ РУРАЛНОГ РАЗВОЈА – Мртво слово на папиру

ОД СТРАТЕГИЈЕ РУРАЛНОГ РАЗВОЈА – Мртво слово на папиру

SVE MANJE STANOVNIKA U GORNJEM JADRU

Мада је истицана њена важност за израду Стратегије руралног развоја и о томе донета скупштинска одлука, ни прошле ни ове године у локалном буџету за то није планиран новац

Иако су одборници још средином децембра 2013. именовали седмочлану “Радну групу за израду предлога мера за спречавање одлива становништва Горњег Јадра”, тај посао до данас није окончан. Каснијом скупштинском одлуком решено је да Радна група настави рад и, потпомогнута Одељењем за локални економски развој и потребним стручњацима из других области, уради стратешки документ популационе политике, односно Стратегију руралног развоја. Циљ је, како је речено, да се заустави тренд смањења становништва, а касније и његов повратак и повећање бројности кроз пораст наталитета и природног прираштаја.

За председника “Радне групе за израду предлога мера за спречавање одлива становништва Горњег Јадра” изабран је Радомир Филиповић који је био у саставу одборничке групе ДС на чији је предлог ова тема својевремено и уврштена на дневни ред. Скупштина је тада Радној групи  дала рок од три месеца, али су  2014. дошле поплаве и посао је пролонгиран. Сада су дошли нови избори, скупштински сазив је завршио рад, а Стратегије руралног развоја није урађена.

–  Скупштина јесте донела одлуку да се приступи изради Стратегије руралног развоја, али то није учињено. Ми смо кроз комисију и Радно тело урадили што смо могли и даље је требало посао да наставе неутрални експерти који једини могу да ураде квалитетан документ, односно стратегију. Проблем је у томе што у буџету нису планирана средства за њену израду. Тражио сам да то буде учињено ребалансом буџета за прошлу годину,  а  онда новац за ту намену није планиран ни буџетом за ову, тако да нема ништа од тога ни ове године. Причу јесмо отворили, али нисмо далеко одмакли. Стратегија руралног развоја је важна, мислим да не може коштати више од 500 хиљада до милион динара, али за то нема пара, а дају се за неке много мање важне ствари. Настојаћу да кроз моју политичку опцију, ако ДС буде имала одборничку групу, утичем да се започети посао уради до краја – каже Филиповић за ЛН.

На нивоу града се сваке године доноси једногодишњи програм руралног развоја, али су  за израду стратегије потребни и време и новац. Да би се та стратегија урадила  квалитетно, неопходно је укључивање  стручњака јер је потребно сагледати много тога. Стратегија је дугорочни документ који мора бити  квалитетно урађен да би био у складу са националном стратегијом. Уколико се новац за њу не обезбеди у буџету града, друга шанса су  разни фондови. У прошлој години  нису отварани конкурси на ту тему, а уколико буду ове,  локална самоуправа ће вероватно конкурисати.

Како је својевремено саопштила “Радна група за израду предлога мера за спречавање одлива становништва Горњег Јадра”, на подручју тог дела територије града Лознице, које обувата 19 насеља и 29,6 одсто територије, живи само девет одсто укупног становништва Вуковог краја. Према последњем попису из 2011 у односу на онај из 2002. забележено је смањење становништва за 19 одсто, а у односу на 1991. то је 31 посто, тако да је број становника Горњег Јадра у последње две деценије смањен за трећину.

Т.М.С.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )