17. ЛИКОВНА КОЛОНИЈА “БАЊА КОВИЉАЧА” – Лековито дејство уметности

17. ЛИКОВНА КОЛОНИЈА “БАЊА КОВИЉАЧА” – Лековито дејство уметности

RRK_9479

Специјална болница за рехабилитацију “Бања Ковиљача”, од 15. до 22. марта, домаћин је и организатор 17. ликовне колоније на којој су се окупили уметници из Београда, Шапца, Деспотовца и Бање Ковиљаче. Скуп уметника у уторак свечано је отворила Снежана Нешковић Симић, један од селектора колоније, док је о значају одржавања ове манифестације говорио директор болнице Александар Јокић. У несвакидашњем атељеу, постављеном у холу болнице, поред Снежане Нешковић Симић, нова ликовна дела стварају сликари Драган Марковић, Момчило Мома Вуксановић, Весна Тетар, Весна Чанак и Александра Шарановић, уметнички фотограф Рајко Каришић, као и академски сликар Драго Симић, који је и домаћини колоније.

– Уобичајено је да на колонију дође осам уметника чији рад прати историчарка уметности Марина Цветановић из Центра за културу “Вук Караџић”.  Због природе амбијента у којем се колонија одвија, сликари долазе по нашем позиву. Бирамо ауторе који су спремни на такве услове рада јер потребно је да су комуникативни и да могу да раде у јавном простору. Да разговарају са пацијентима, пре свега са децом која због природе своје болести нису у прилици да одлазе у сликарски атеље или на неку изложбу. Зато смо им ми то омогућили на овај начин и то је налепши део колоније. Лепо је и то што сви они помало учествују у настанку сликарских дела, заједно са сликарима. Болница је обезбедила одличне услове за рад и смештај, а и сликарима одговарају сусрети са толиким бројем посетилаца. Њихове слике остају изложене на зидовима болнице кроз коју пролази велики број људи – каже Драго Симић.

Сваки аутор ће подарити по две слике болничкој галерији, а колонија се завршава у уторак заједничком изложбом насталих радова.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )