“СВЕТ ЖЕНА” ОД 17. ДО 30. МАРТА – Програми у част лепшем полу

“СВЕТ ЖЕНА” ОД 17. ДО 30. МАРТА – Програми у част лепшем полу

Volvo kamioni

Центар за културу “Вук Караџић” домаћин је манифестације “Свет жена” од 17. до 30. марта. Лозничани ће моћи да учествују у више различитих програма који промовишу стваралаштво и положај жена у друштву

Манифестација “Свет жена” почеће у четвртак 17. марта позоришном представом “Волво камиони” норвешког писца и сценаристе Ерленда Луа, у режији Маје Малетковић, коју ће извести глумци Атељеа 212 Горица Поповић, Владислав Михаиловић, Младен Андрејевић и Милош Кланшчек. Свечано отварање вишедневних програма посвећених стваралаштву жена је у 20 сати у Вуковом дому културе, уз обраћање Снежане Перић, чланице Градског већа, а већ у петак у Галерији “Мића Поповић и Вера Божичковић Поповић” посетиоци ће моћи да виде документарни филм “Ти чудно моје ја” о животу наше најчувеније композиторке Љубице Марић. Пре седам година, под покровитељством Унеска обележен је век од њеног рођења, а документарни мозаик сачињен од гласа, музике, фотографија, записа, цртежа, сведочења пријатеља, оживљен је кадровима филма “Верде” Саре Прерадовић.

На пројекцији ће учествовати Нада Петронијевић Ћовић, ауторка филма, и Зорица Макевић, композиторка и коауторка.

Програм “Света жена” наставља се у истом простору 21. марта када ће у 19 сати бити отворена изложба слика Александре Шарановић, магистарке сликарства, а изложбу ће отворити Марина Цветановић, историчарка уметности. За среду 21. март планирано је представљање Библиотеке града Београда и Института за књижевност и уметност. У Музеју Јадра у 18 сати биће отворена изложба “У соби сопствених портрета” ауторки Станиславе Бараћ и Олге Красић Марјановић. Од 24. до 26. марта биће одржана Регионална конференција о женском предузетништву “Снага и креативност жене у пословању”. Организатори скупа су Град Лозница, Удружење пословних жена “Креативна визија” из Лознице уз подршку РПК Ваљево, РРА Подриња, Подгорине и Рађевине.

У Галерији “Мића Поповић”, 25. марта од 19 сати је књижевно вече Милене Марковић, са којом ће разговарати књижевник Вуле Журић. Милена Марковић пише драме, песме, филмска сценарија и предаје на ФДУ. Њене драме су игране и у Њујорку и у Јапану, песме превођене на многе језике. Њен издавач објављује и штампа Буковског, Бернхарда, Селина и друге. Прошле године написала је драму “Змајеубице” о Сарајевском атентату, а на овогодишњем ФЕСТ-у приказан је филм “Отаџбина”, за који је написала сценарио, а који је режирао Олег Новковић.

Завршница манифестације је 30. марта, када ће у Вуковом дому културе у 20 сати бити изведена монодрама о животу Надежде Петровић. Комад је режирао Божидар Ђуровић, а изводи га Биљана Ђуровић, која је за ову улогу вишеструко награђивана на међународним фестивалима монодраме у Русији, Бугарској, Албанији.

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )