ОБАРАЊЕ ЈЕДНОГ ДРВЕТА УЗНЕМИРИЛО ДУХОВЕ – Вештичине метле у Улици Светог Саве

ОБАРАЊЕ ЈЕДНОГ ДРВЕТА УЗНЕМИРИЛО ДУХОВЕ – Вештичине метле у Улици Светог Саве

Protest u Ulici Svetog save (3)

Стабло које је под налетом моторне тестере радника “Нашег дома” пало прошлог четвртка на углу улица Светог Саве и Ђуре Јакшића, треском о земљу пробудило је немир станара који не желе да им се под прозорима нађу паркинг-места ни да се дрвореди прореде. Требало је истог дана да буде посечено и суседно дрво, али се неколико грађана окупило уверено да почиње масовна сеча и онемогућило његово обарање. Реаговала је и комунална полиција која је против два грађанина написала пријаву, а један од њих – Иванко Јанковић,  каже да није реч само о два дрвета.

– Треба да се ради реконструкција улице, да се на десној страни, гледано ка аутобуској станици, направе паркинг-места и да се онда на левој страни помери коловоз чиме би ушао у садашњу зелену површину где ће им засметати стабла. Ми немамо ништа против реконструкције улице, залажемо се за њу, али под тим подразумевамо уређење канализације, топлификацију, постављање расвете и сређивање тротоара. Што се тиче паркинга под углом од 90 степени на десној страни, томе се противимо и сматрамо да је добро решење и садашње уздужно паркирање на левој страни коловоза, тим пре што се премештањем на другу страну не би добило много више места. Десет, двадесет нових места за паркирање није довољно да би се платила толика цена – смањење зелене површине, сеча стабала и сужавање тротоара на законски минимум – каже Јанковић додајући да би бука и загађење били неподношљиви за станаре.

Одмах у четвртак информацију о томе шта се дешава у овој улици од директора “Нашег дома” Милана Јакшића затражио је градоначелник Видоје Петровић, а Јакшић је о томе наредног дана на конференцији за штампу обавестио и новинаре.

– Наша два инжењера, по један из ЈКП “Наш дом” и ЈП “Град”, одлучила су да се посеку та два стабла због болести која је у поодмаклом стању. Једно је посечено, након чега је утврђено да је било врло болесно и да је могло угрозити безбедност грађана и деце. Грађани су протествовали, међутим, желим да их уверим да је то урађено како треба и како је морало бити. Сви који су вређали наше раднике и комуналну полицију, нису у праву и против њих ће бити поднете пријаве – рекао је Јакшић.

Он је објаснио да Служба зеленила ради по програму који су заједнички направила та два јавна предузећа и да ће сеча болесних стабала бити настављена.

– Молим грађане да не ометају наше службе зато што настојимо да засадимо много више стабала него што сечемо, а уклањамо само она која угрожавају безбедност. То нема везе са паркингом – казао је директор “Нашег дома”.

Како се показало не само у Улици Светог Саве, већ и када се расправљало о уређењу парка око “Соколане”, грађани су веома осетљиви по питању зеленила и утисак је да би бар део проблема био избегнут када би на време били обавештени о здравственом стању стабала и потреби за њиховим уклањањем. Јелена Николић, шумарски инжењер из ЈП “Град” објашњава да је због загађења и осталих чинилаца животни век дрвећа у граду краћи него у природи и да су стабла јавора око којих је настала збрка већ престарила за градске услове.

– Ова стабла стара су око 60 година, више пута су главчена и имају фитопатолошка и ентомолошка обољења. Трула су кроз средину све до пања на којем се види црвенило, имају рак-ране, туморе, вештичине метле, гљиве и бубе и постоји опасност да стубови падну када олистају и покисну јер расту из трулежи. Вођени смо струком и за њихово сечење не постоји ниједан други разлог. Засадићемо више од по сто стабала декоративних лишћара и четинара и око 500 садница шибља и исто толико на јесен. Стално садимо, али има оних који саднице уништавају и сматрам да би грађани требало више пажње да посвете томе него трулом дрвећу које угрожава безбедност и њима и њиховој имовини – каже Николићева.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )