НОВИ ФИЛМ ПАНТЕЛИЋА – “Кум” стиже на Младенце

STIZZE KUM NA MLADENCE

Добрила и Добривоје Пантелић по дванаести пут ће на Младенце приредити премијеру свог  новог остварења. Овога пута публика ће видети филм “Кум” чијим приказивањем 22. марта, у Вуковом дому културе, креће овогодишњи путујући фестивал документарно-етнолошких филмова “Младенци 2016. године”

Према речима аутора, “Кум” је документарно-етнолошки играни филм, сниман од августа до октобра прошле године, и потпуно их је заокупио тако да нису снимали ништа друго. Сада су обрадили стару, код нас важну тему кумства, односно кума који је битан, али су и поред тога Срби своје кумове мењали, варали па чак и убијали.  Филм се састоји из више истинитих прича из Рађевине и Подгорине, а  једна је “Детелина на прочевљу” из књиге Љиљане Браловић “Приче испод ожиљака”.

– У филму, који траје 70 минута, игра стална глумачка екипа уз нека нова имена глумаца из Јадра, Подгорине и Рађевине. Музику је два месеца специјално за “Кума” радио познати етномузиколог и композитор Димитрије Микан Обрадовић, који сарађује и са Биљаном  Крстић и њеним Бистриком. Он се сам понудио да помогне и то је његов поклон којим смо изузетно задовољни. Монтажа филма је трајала доста дуго, стручни консултант био је Слободан Перовић, режисер и професор режије из Београда, а овај филм нам је од свих досадашњих узео највише времена. У нашем народу се каже “Бог на небу, кум на земљи”, али се  данас кум све мање поштује и уместо чувања старог кумства, узимају се нови кумови. У филму ће бити приказано шта се деси ако се кум промени и какве последице снађу ту породицу. Надам се да ће се публици свидети и овај наш филм и да ће Вуков дом, као и свих претходних година, то вече  бити пун – каже Добривоје Пнтелић, додајући да ће публика видети и филм “Вукосава”.

Монтажу филма радили су Биљана Сакић, Душан Јошић и Милан Пантелић у чијим је рукама била и камера док су Добрила и Добривоје овога пута били задужени за сценарио и режију. Ово је Пантелићима  149. филм, а после лозничке премијере  видеће га публика  у Осечини (23. март), Љубовији (24), Малом Зворнику (25) и Крупњу (26), у свим местима  почетак је од 19 часова и улаз је бесплатан. После тога филм наставља пут широм Србије, а као и ранијих година, све се одвија  под геслом “Да се прошлост не заборави – да будућност памти”. Лани је њихова “Клетва” била приказана у више од 50 места по Србији.

Пантелићи за наредну годину планирају снимање филма “Сведок” о онима који лажно сведоче на суђењима и шта им се десило после тога. Премијера је планирана на њиховом наредном путујућем фестивалу документарног филма.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )