СКУПШТИНА ГРАДА ЛОЗНИЦЕ – Ребаланс буџета на крају мандата

СКУПШТИНА ГРАДА ЛОЗНИЦЕ – Ребаланс буџета на крају мандата

skupstina

На јучерашњем заседању Скупштине града, првом у овој години и последњем у овом сазиву, пред одборницима се нашао ребаланс текућег буџета града којим су планирани приходи увећани за 32 милиона динара

Ребалансом буџета града за ову годину укупна буџетска средства града Лознице од 1,883 милијарде динара  биће увећана за 32 милиона динара и износиће 1,915 милијарди. По речима Зорана Томића, начелника Одељења за финансије и друштвене делатности, основни разлог за ребаланс је потреба да локална самоуправа обезбеди део средстава за суфинансирање реконструкције Улице Светог Саве од кружног тока до аутобуске станице.  Радиће се комплетна реконструкција улице са заменом коловозног застора, тротоара, паркинг-простора, јавне расвете и кишне канализације, а планирано је и асфалтирање улице, паркинг-простора и тротоара у улици Нова 1 у  индустријској зони „Шепак“.

– То су два веома важна пројекта која реализујемо у сарадњи са Министарством привреде. Градоначелник се договорио у министарству да по расписаном конкурсу за који смо предали потребну техничку документацију, суфинансирамо ова два пројекта са 65 милиона динара. Део смо обезбедили кроз пренета средства, наиме, планирали смо да то буде 45 милиона, а остварено је 66 – 21 милион више. Други део обезбедили смо од планираних 20 милиона динара за изградњу водовода у Зајачи, пошто та средства остају у буџету јер је у међувремену постигнут договор да  тај пројекат у целости финансира Канцеларија за јавна улагања – каже Томић.

Други разлог за ребаланс буџета јесте обавеза локалне самоуправе да најкасније до 30. јуна утроши и оправда средства у износу од седам милиона динара која су 31. децембра прошле године добијена за отклањање последица мајских и августовских поплава из 2014. године. Одмах после усвајања ребаланса, новац ће преко Одељења за привреду бити додељен онима који су претрпели штету.

– Због примене новог Закона о легализацији, очекујемо знатно повећање наплате пореза на имовину која је у прошлој, а и почетком ове године остварена у планираним износима, као и повећање прихода од наплате таксе за паркирање, тако да ћемо 65 милиона динара које морамо да обезбедимо за суфинансирање покрити из тих извора – истиче Томић и напомиње да у буџету има довољно новца и да се редовно измирују све обавезе према добављачима и извођачима радова.

Иначе, седница Скупштине града била је планирана за 7. март, али је због најављеног расписивања избора одржана четири дана раније. Поред доношења одлуке о ребалансу буџета, одборници су имали задатак и да донесу неколико кадровских одлука. Пошто те одлуке нису донете до уласка у штампу овог броја ЛН, преостаје да се позовемо на предлоге из материјала за расправу у којем стоји да је Драгана Перзић, дипломирана правница, поново предложена за председницу Градске изборне комисије, док је Дајана Ђедовић, предложена за вршиоца дужности директора Центра за културу “Вук Караџић”, др Бранка Красавац за в. д. директора Дома здравља Др „Миленко Марин“, за директора Центра за социјални рад Владимир Петровић, а  име кандидата за директора  ЈКП “Топлана“, одборници ће добити током седнице.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )