ВИДИТЕ ЛИ НАШУ БРУКУ (6) – Треба прећи са речи на дела

ВИДИТЕ ЛИ НАШУ БРУКУ (6) – Треба прећи са речи на дела

KOLIKO CE JOSS CCEKATI MAJSTORE

Мада је било договорено, Агенција за лиценцирање стечајних управника није поднела захтев за повлачење тужбе за пет објеката ХТП, већ само за Кур-салон. Удружење грађана размишља о подношењу пријава против одговорних лица и организовање протестне шетње у Бањи Ковиљачи због спорости бирократије

Сва срећа па зима не личи на себе, нема великих снегова ни дуготрајних киша који би свакако погоршали стање руинираног Кур-салона. Прошло је више од месец дана од покретања приче о неопходности хитне санације овог здања, али је све још увек на разговорима, састанцима, дописивањима и правним заврзламама, које никако да се ускладе са потребом да се што пре са речи пређе на дела. Добро је што ипак има неких помака, али није што нико не може са сигурношћу рећи када би мајстори могли да почну “лечење” Кур-салона.

Прошле седмице (18. 2) у Београду су са в. д. директором Републичке дирекције за имовину Јованом Воркапићем разговарали градоначелник Видоје Петровић, јавни правобранилац, два члана Градског већа, директор Дирекције за управљање и развој Бање Ковиљаче, а био је и представник Агенције за лиценцирање стечајних управника  Татјана Гајић која води случај ХТП-а. Према речима члана Градског већа Томислава Арнаутовића, то је био још један у низу састанка у последње време,  али покушаји да се надлежнима укаже на проблем и нешто учини са Кур-салоном и другим објектима ХТП трају и пре него што је предузеће отишло у стечај новембра 2014.

– Ту смо изненађени информацијом да Агенција  за лиценцирање стечајних управника није спровела договор из Лознице. Поднела је захтев за повлачење тужбе само за Кур-салон иако је било договорено да се то учини за свих пет објеката, односно и виле “Босна” и “Ковиљача”, управну зграду ХТП и вешерај који се налази уз купатило краља Петра. Зато смо тражили да се повуче тужбени захтев и за остале објекте. Тужилац је Привредном суду у Ваљеву предао поднесак да на основу сагласности одбора поверилаца повлачи тужбу  за Кур-салон и чека се одлука да је тај захтев прихваћен. Ако тако буде, а не сумњам да хоће, онда ћемо видети  коме ће то државни  правобранилац да определи, Дирекцији за имовину или ће објекат бити дат на коришћење Специјалној болници на коју је и уписан у катастру. Инсистирали смо да будемо потпуно информисани шта се ради на правном пољу око Кур-салона и ХТП, град чини све што може, али у овом случају не одлучујемо сами. Непрекидно настојимо да то решимо на најбољи начин, неки корак јесте учињен, али је извесно да тамо још неће бити  радова – каже Арнаутовић за ЛН.

Од почетка акције за спас Кур-салона за сада је утврђено да би према оријентационом буџету за санацију крова била потребна три милиона динара. Арнаутовић каже да ће Завод за заштиту споменика – Ваљево дати услове, а локална самоуправа ће  се договорити, највероватније са “Урбопланом”,  да се уради одговарајући пројекат. Владимир Вуловић из Удружења “Краљевска Бања Ковиљача” је на Сајму туризма у Београду о проблему Кур-салона обавестио министра туризма Расима Љајића, а ове седмице послао му је потребну документацију.

– На последњем састанку представника удружења грађана члан Градског већа нас је известио о разговору у Дирекцији за имовину. Озбиљно разматрамо поношење одговарајућих пријава против стечајних управника и Агенције јер је за време њихове ингеренције над Кур-салоном и дошло до његове највеће пропасти. Размишљамо и о организовању мирне протестне шетње због спорости бирократије, и то поред Кур-салона, али и других објеката, вила “Босна”, “Ковиљача” и “Драга” да укажемо на њихово лоше стање. Позваћемо и челнике града да нам пруже подршку, да видимо колико је њихова жеља стварна. Срамота је да Агенција не да грађанима који су на то спремни да од својих пара почну санирање  здања и да се све овако дуго  отеже и своди на састанке, разговоре и слање дописа, а време неумитно пролази – каже он.

На стање Кур-салона средином јануара указао је Вуловић, али до данас још нису створени услови да почну радови на овом објекту који су му више него неопходни. Правне заврзламе око надлежности, ко је власник објекта, ко може и сме да крене у радове, додатно су усложили проблем којим су се надлежни сигурно требали много пре позабавити. Али, по систему боље икад него никад, добро је да се и сада нешто чини, само да се коначно са речи пређе на дела, док још има шта да се спасава.

Т. М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )