ОД ПОНЕДЕЉКА – Рибочувари поново на Дрини

Na drini ponovo ribocuvari

После скоро два месеца на Дрини је од уторка поново ангажована рибочуварска служба, потврдио је Рафаило Митровић, директор “Еко-рибарства” из Ваљева, предузећа које је дан раније са Министарсвом пољопривреде и заштите животне средине потписало уговор на годину дана о уступању на коришћење рибарског подручја “Сава”. Ово подручје обухвата и ток Дрине од Зејтин воде до ушћа у Саву.

– Добили смо на годину дана привремено управљање рибарским подручјима “Колубара” и “Сава”, део којим смо до 31. децембра управљали протеклих осам година. Пет рибочувара од данас су већ на води и контролисаће ово подручје како би се спречио криволов и друге недозвољене радње које лоше утичу на рибљи фонд – каже Митровић.

Рибарска подручја остала су незаштићена по истеку ранијих уговора, а ресорно министарство почетком фебруара поништило је конкурс за уступање на коришћење рибарских подручја, који је био објављен у новембру, а потом и почетком децембра. Сада је проблем решен, али је уговор склопљен на 12 месеци, а не на десет година, каква је била пракса раније. Како кажу у рибочуварској служби у Лозници, протекли период ишао је на руку једино рибокрадицама, који су додатно оштетили рибљи фонд, ионако угрожен у зимском периоду због огромног броја корморана. И малозворничке риболовце је обрадовала вест о поновном ангажовању рибочуварске службе. Они истичу да би иначе пало у воду све оно што је “Еко-рибарство” чинило у протеклом периоду када је о порибљавању реч.

– Штета коју наносе рибокрадице (мрежароши) и корморани је непроцењива. О значају рибочуварске службе не треба ни говорити, довољно је само подсетити колико мрежа пронађу и униште током године – каже Бранко Пеша, риболовац и савезни судија за спортски риболов из Малог Зворника.

ДОЗВОЛЕ

Цена риболовачких дозвола остаје на прошлогодишњем нивоу, тако да за 12 месеци кошта 6.500 динара, (прва категорија, сениори од 18 до 65 година), за пензионере, жене, омладинце од 14 до 18 година и особе са инвалидитетом до 80 одсто, дозвола је 3.500, док инвалиди са 80 до 100 процената инвалидности плаћају 1.100 динара.

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )