ПРЕВЕНЦИЈА ПОЛНО ПРЕНОСИВИХ ИНФЕКЦИЈА – У унутрашњости је време стало

ПРЕВЕНЦИЈА ПОЛНО ПРЕНОСИВИХ ИНФЕКЦИЈА – У унутрашњости је време стало

Ziveti sa HIV-om - Djurica Stankov

Предрасуде у вези са ХИВ/АИДС-ом још увек су јаке у Србији, а дискриминација је најзаступљенија у здравственим установама, тврди Ђурица Станков из “АС центра” који живи са ХИВ-ом

Иако је прошло већ више од 30 година откако се појавио ХИВ, многи и даље не знају како се преноси и робују страху, што је посебно изражено у унутрашњости. Радионицу на тему полно преносивих инфекција (ППИ) одржао је крајем прошле седмице у Омладинском центру београдски “АС центар”, а посебност овог предавања била је у томе што је предавач била особа која живи са ХИВ-ом. Ђурица Станков, оснивач и директор “АС центра”, каже да је циљ кампање “Ко је херој? Буди и ти! – АС промоција здравља младих” подстицање младих да се више брину о здрављу  и да се редовно тестирају на ППИ, а посебно на ХИВ.

– Уколико се ХИВ на време открије и особа се подвргне терапији, може водити сасвим нормалан живот и доживети дубоку старост као и свако други. Млади другачије прихватају оно што чују на овој радионици зато што им не преносим туђа, већ своја искуства и страхове са којима живим и свакодневно се суочавам. Однос друштва према нама много је бољи данас него пре три деценије, али како се удаљава од Београда, све се више чини да људи још увек живе у 1983. када се сида појавила и још увек су јаке предрасуде. Нисам огорчен када неко има негативан став према мени јер знам да нису људи лоши, већ незнање води дискриминацији из страха. Као особи која живи са ХИВ-ом поражавајуће ми је то што је дискриминација најзаступљенија у здравственим установама, а управо би здравствени радници требало да нам буду највећа подршка – каже Станков.

Н. Т.

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )