ОД ПОЧЕТКА ГОДИНЕ – Дрина без рибочувара

ОД ПОЧЕТКА ГОДИНЕ – Дрина без рибочувара

drina

Министарство пољопривреде и заштите животне средине поништило је 8. фебруара конкурс за уступање на коришћење рибарских подручја који је био објављен 19. новембра и 2. децембра прошле године. Ван снаге су стављене све одлуке у конкурсном поступку, без образложења,  тако да су рибарска подручја остала незаштићена, а међу њима и река Дрина.

Конкурс је обухватао 12 рибарских подручја на територији Србије која је требало да буду уступљена на период од десет година,  од 1. јануара 2016. до 31. децембра 2025. године. Сада су рибарска подручја остала незаштићена, а рибочувари не излазе на реке и чекају када ће бити одлучено коме ће бити поверена. На подручју Лознице последњих осам година газдовало је “Еко рибарство” из Ваљева, пет рибочувара је даноноћно чувало рибљи фонд од Зејтин воде до Прњавора и имало много заплена мрежа и подношења пријава против рибокрадица и оних који су у риболову користили недозвољена средства.

– Тренутно се ништа не зна, конкурс је поништен и велики је проблем што су рибарска подручја остала незаштићена и што нико не чува рибљи фонд. Рибочувари нису на терену јер је таква одлука министарства и немамо информација докле ће бити тако. Ову ситуацију сигурно користе неки за мрежарење и сличне работе па се рибљи фонд изловљава и трпи штету, а колика ће она бити, тек ће се видети. Због овакве ситуације нема ни продаје риболовачких дозвола  пошто се не зна ко газдује којим подручјем – каже забринуто један лознички риболовац и наглашава да се овако нешто није до сада дешавало.

Лозница је припадала рибарском подручју “Сава” од  Зејтин воде низводно до ушћа Дрине у Саву, а обухватало је још неколико општина и градова. Риболовци се надају да ће се ускоро знати ко ће користити рибарска подручја како би се  сачувао рибљи фонд који, кажу надлежни, “представља добро од општег интереса у власништву државе и наше национално благо”.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )