СВЕТСКИ ДАН БЕЗБЕДНОСТИ НА ИНТЕРНЕТУ – На мрежи као на излогу

СВЕТСКИ ДАН БЕЗБЕДНОСТИ НА ИНТЕРНЕТУ – На мрежи као на излогу

bezbednost na internetu

Девети фебруар обележава се као светски Дан безбедности на интернету. Сваке године овај датум тера нас да се запитамо да ли смо уоште свесни да трпимо неки вид виртуелног насиља

Насиље на интернету постаје све већи проблем савременог друштва. Као медиј који је у све већем  развоју и преко којег се информише велики број грађана, интернет је постао и место на којем је присутна дискриминација, пропагирају се непримерени друштвени обрасци понашања и све више употребљава говор мржње. Под појмом насиља подразумевају се сви безбедносни проблеми на мрежи попут вируса, злоупотребе личних података, финансијски губици или неограничен приступ деце веб страницама које поседују  непримерен садржај.

Министар Небојша Стефановић у отвореном писму јавности, навео је да је спречавање насиља на интернету један од важнијих задатака Министарства унутрашњих послова. Он наводи, да безбедност пре свега значи упознавање са свим опасностима и ризицима, и поштовање правила безбедног коришћења интернета, друштвених мрежа и мобилних телефона.

Интернет је постао место на којем је угрожена и емоционална и физичка безбедност младих и деце. Према подацима РТС (Радио телевизија Србије), ризицима на интернету било је изложено 62 одсто старијих основаца, а дечја порнографија један је од облика криминала који се најбрже шири интернетом. Популарност друштвених мрежа омогућила је младима да ступају у контакт са различитим људима, али им је на тај начин угрозила приватност, па самим тим и безбедност.

Шефица Одсека за младе градске управе Лознице Тања Глишић каже да  у оквиру Омладинског центра организују дневне акције за борбу против насиља на интернету, али и различита предавања о томе како млади људи треба да се понашају на интернету. Томе ће бити посвећена и већа акција која ће бити организована у наредна два месеца.

Бојан Лучић, сарадник у Омладинскм центру у Лозници, каже да су чланови њиховог Интернет клуба заштићени програмом који им онемогућава посету сајтовима са непримереним садржајем, али и да до сада није забележен ниједан покушај приступа таквим адресама.

Млади људи се са насилним садржајима сусрећу не само на друштвенин мрежама, већ и у оквиру онлајн игрица и реклама које су постале неизбежан део употребе интернета. Најпопуларније игрице које привлаче пажњу публике, углавном представљају опонашање ратних борби, у којима противници пуцају и убијају једни друге, док проблем са рекламама подразумева линкове који посетиоце једног сајта, без његове одлуке, усмеравају на  сајтове са порнографским, терористичким или неким другим непримереним садржајем, где самом посетом сајту посетиоци несвесно могу да оставе своје личне податке, који касније могу да буду злоупотребљени.

Проблемом ове врсте насиља у нашој земљи бави се одељење за високотехнолошки криминал у оквиру Министарства унутрашњих послова, другог фебруара усвојен је и Закон о информационој безбедности, али је он још увек недовољно познат нашој јавности.

Да бисмо могли да се боримо против неког проблема, прво морамо да га разумемо, а недовољно знање  о томе шта је насиље на интернету и колике су његове последице, утиче на то да нисмо сигурни у којој мери можемо да се боримо против њега. Узнемиравање и насиље на интернету, као и све сличне недоумице могу се анонимно пријавити “Нет-патроли” Центра за безбедни интернет, основаном за пријем и обраду пријава о нелегалним или штетним садржајима на интернету.

 А. Алексић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )