ГРАЂАНИ РАЗГОВАРАЛИ СА ГРАДОНАЧЕЛНИКОМ О КУР-САЛОНУ – Где има воље, има и начина

ГРАЂАНИ РАЗГОВАРАЛИ СА ГРАДОНАЧЕЛНИКОМ О КУР-САЛОНУ – Где има воље, има и начина

DSCN6611

Представници више удружења грађана из Бање Ковиљаче састали су се у градској управи, у уторак, са градоначелником Видојем Петровићем и упознали га са алармантним стањем Кур-салона. Сложили су се да нешто треба одмах предузети, али је потребно наћи законске оквире за будуће потезе.

Према речима туристичког радника Владимира Вуловића, који је и алармирао јавност и указао на катастрофалну ситуацију са најпознатијом бањском грађевином, указано је да ће се ако се брзо не промене окапнице, олуци и цреп и не поставе се људи да чувају Кур-салон, он срушити.

– Указали смо градској управи да на основу Закона о локалној самоуправи,  има право и обавезу да заштити културна добра на својој територији. Речено је да ће Град Лозница тражити дозволу од Агенције за приватизацију, односно Агенције за лиценцирање стечајних управника, да на основу Закона о локалној самоуправи због хитности уђе у објекат. Договорено је да се контактирају Дирекција за управљање и развој Бање Ковиљаче, Специјална болница и Станица полиције у Бањи Ковиљачи и постави одговарајуће обезбеђење како би биле заустављене даље крађе из Кур-салона, одакле су ових дана почели да износе и паркет. Предложили смо да и грађани дају део новца да се тај објекат сачува, а Бранко Пејак је спреман да узме у закуп Кур-салон само да  буде саниран. Градоначелник и представници Града показали су добру вољу да се нешто учини, спремни су да одвоје новац за сређивање објекта, али ту постоје законске препреке које треба решити – каже Вуловић.

Он каже да им је градоначелник предочио дописе којима се локална самоуправа због стања у Кур-салону обраћала Агенцији за приватизацију и ресорним министарствима, али и да Град не може тек тако да улази у то здање које није његово власништво.

– Рекли су да ће, да би све било по закону, Град  одмах тражити дозволу од надлежних да због хитности ситуације може ући у објекат. Сада је за ХТП задужена  Тања Гајић испред Агенције за лиценцирање стечајних управника и она би у петак (данас прим. аут.) требало да дође у Лозницу на састанак са челницима града. Они су предложили да том састанку присуствују и представници удружења из Ковиљаче и да јој се укаже на неопходност брзе реакције и решавања стања Кур-салона. Важно је да је Град показао добру вољу и спремност да помогне, а очекујемо да се после најављених разговора и нешто конкретно учини и најпре заустави даље пропадање објекта, а онда почне и његова санација – каже он.

Хоће ли најављени разговор бити и стварни почетак спасавања најпознатијег објекта у “Краљевској бањи”, видеће се врло брзо. Оно што је сигурно јесте да је за Кур-салон сваки дан важан и да нема времена за празне приче и јалова обећања.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )