ПРОШЛОГ ВИКЕНДА У ДРАГИНЦУ – Јадар прекинуо привремени прелаз

ПРОШЛОГ ВИКЕНДА У ДРАГИНЦУ – Јадар прекинуо привремени прелаз

PREKINUT PRELAZ

Отапање снега повећало је водостај Јадра који је угрозио привремени прелаз преко реке и поново Драгинца одсекао од Лознице из правца ваљевског пута. Уколико водостај буде на одговарајућем нивоу могуће је да ће прелаз од данас бити проходан. Рок за завршетак оштећеног моста био је 13. јануар

Повећан водостај Јадра прекинуо је привремени прелаз минулог викенда, у ноћи између суботе и недеље, око два сата ујутру, па се од ваљевског пута аутомобилима поново не може до Драгинца. Тако се до Лознице опет  мора околним, дужим путем пошто мост у Драгинцу, оштећен у мајским поплавама 2014. ни после 20 месеци још увек није поправљен.

Мештани су у недељу с неверицом гледали на два места прекинут насути прелаз и камион дизалицу који је остао у набујалој реци, поред оштећеног моста. На поправку моста чекају дуже од годину и по дана колико га могу прећи само пешаци. Незадовољни су брзином радова и кажу да се ово десило у моменту када ђаци поново крећу у школу, а отежаће и одлазак на посао до Лознице.

– У петак сам упозоравао да се уколико Јадар набуја ово може догодити. Сада је поново пут до Лознице преко Великог Села и Брадића, што је знатно дужа релација –  каже Миленко Ђурић, председник Савета месне заједнице Драгинац, који је одмах после пробијања прелаза о томе обавестио градску управу.

– Ово је брука да не могу да оспособе мост од средине октобра и још су оставили камион дизалицу у реци. Сада опет нема алтернативног прелаза, а понтон је склоњен због радова и поново до Лознице морамо около. Ваљда су знали да је Јадар непредвидив и да у ово доба године може бити снега и његовог отапања – каже љутито један мештанин Драгинца.

Према речима помоћника градоначелника Љубинка Ђокића, дошло је до пораста нивоа Јадра и пропусти на алтернативном пролазу нису могли да приме сву воду.

– Извођач радова је стрепео да ће река уништити привремени прелаз уколико прелива преко њега. Због тога су га на два места просекли како се не би створило језеро  код  моста. Извођача радова каже да би могли брзо да ураде прелаз уколико не буде новог пораста водостаја, а нама и јесте најважније да се аутомобилима поново може преко реке. Имали смо информације од извођача радова да ће после Нове године мост бити способљен за прелазак, а рок за завршетак радова био је 13. јануар. Они тврде  да су им довољно два дана да дигну мост, а онда ће, кажу, врло брзо излити потпорни стуб и уколико не буде проблема због Јадра, оспособити мост  – каже Ђокић за ЛН.

Према информацијама од прекјуче Јадар је у ноћи између уторка и среде опао за око 80 сантиметара, а извођач очекује да би, уколико не буде падавина и ниво реке буде на потребном нивоу,  прелаз могао да оспособи за три-четири сата и да, можда, већ данас буде проходан. Очекује се и да би радови на мосту могли бити завршени за наредних 30 дана. Радове на санацији моста у Драгинцу започела је београдска фирма “Инграп”, изабрана од стране ЈП “Путеви Србије”, средином октобра, а рок за завршетак радова вредних 58,7 милиона динара био је 120 дана, односно до прекјуче. Посао подразумева реконструкцију постојећег моста, уређење обале, крила моста са горње и доње стране и уређење улива реке Раковице у Јадар.

Мост у Драгинцу је у мајским поплавама 2014. због потонућа средњег стуба напукао по средини, а Лозница га је одмах оспособила за прелаз пешака. Од августа је на реци био понтонски мост који је уклоњен када су почели радови на мосту. Обале су спојене алтернативним земљаним прелазом који је сада оштећен, а Драгинца поново “одсечен” од Лознице.

Датум

На табли са подацима о извођачу као  рок за завршетак радова означен је 13.1.2016. Међутим,  јединица је избрисана и само стоји 13. 2016, а мештани кажу да их “теши” што је бар година за окончање посла остала иста.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )