У ЈАВНОМ СЕКТОРУ ЛОЗНИЦЕ – Сто запослених мање

У ЈАВНОМ СЕКТОРУ ЛОЗНИЦЕ – Сто запослених мање

MANJAK ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU

Лозница ујавном сектору и после одлуке Владе Србије о максималном броју запослених на неодређено време има скоро сто запослених мање. Рационализација за нас не значи смањење броја запослених него имамо право да га повећамо, али нам је то право са друге стране ограничено Законом о буџетском  систему, каже начелница градске управе Милојка Смиљанић

Према одлуци Владе о максималном броју запослених на неодређено време Лозница има право на  960 људи у јавном сектору (градска управа, јавна предузећа и установе),  а она их има готово сто мање. У градској управи кажу да су добили потребна објашњења надлежних и да ће на последњој овогодишњој седници градске скупштине пред одборницима бити предлог одлуке о максималном броју запослених на неодређено време.

– Извесно је да у складу са Законом у јавном сектору имамо право на максимално 960 људи, а тренутно их имамо 864, што је близу сто мање. Добили смо објашњења да  функционери не улазе у број запослених на неодређено време, а улазе постављена лица, да “Лозница гас” зато што је то привредно друштво није јавни сектор, и слично тако да је ситуација јасна. Рационализација за нас не значи смањење броја запослених него имамо право да га повећамо, али нам је то право са друге стране ограничено Законом о буџетском  систему. Практично, не можемо никога новог да запослимо, изузев када неко раскине радни однос па да на то место дође нови, а да маса плата остане иста. Морамо и даље да радимо са мањком запослених што ће нам много отежавати рад – каже начелница градске управе Милојка Смиљанић.

Према њеним речима,  за озакоњење објеката треба много запослених, а град их нема, мали је број људи у пореској управи, немамо буџетске инспекторе, ревизоре и друго. Она каже да ће се Град Лозница свакако у наредном периоду обраћати држави  да помогне, односно да сагласност за пријем нових радника.

– Међутим,  ако је добијемо морају нам дати сагласност и на већу масу за зараде. Први услов је да усвојимо одлуку на градској скупштини. Рок је до 9. фебруара, међутим, док се та одлука не усвоји, не можемо тражити да примимо некога тако да  што пре је усвојимо,  пре ћемо слати захтеве – објашњава Смиљанићева.

Према одлуци коју је на последњој седници требао да донесе локални парламент максималан број запослених у градској управи је 207, Градском јавном правобранилаштву шест, “Водоводу”-142, “Нашем дому” -229, “Топлани”-50, ЈП “Град”-22, ЈСП “Лозница”-24, Дирекцији Бања Ковиљача-22, “Урбоплану” -21 и “Паркинг сервису”-15 запослених. Од установа у којима се зараде финансирају из градског буџета највише запослених 125 предвиђено је у ПУ “Бамби”, Центар за културу-39, Библиотека Вуковог завичаја-16, УФК “Лагатор”-28, ТОГЛ-шест, а двоје у Фонду за развој града.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )