НАШИ СМО – Дедамразовање

НАШИ СМО – Дедамразовање

Sassa

Две године сам писао Деда Мразу. Први пут баш фино, што би рекли човечански, а други су редови писма били више са укусом жучи него меда јер ми је досадило да ме матори седобради у црвеном капуту завлачи и игнорише. Обећао сам себи да се више господину са севера не обраћам кад ето изненађења. Писао он мени?! Укључим рачунар, погледам пошту кад оно мејл – адреса дедамразсхареналаззаЖгмаил.цом. Опа.

“Поштовано писакарало, прочитао сам твоје прошлогодишње писмо у коме није било ни онога “драги”, али пошто сам веома ангажован, нисам стигао тад да ти отпишем. Пошто крајем године увек радим 25 сати дневно, и устајем сат пре да бих све постигао, нисам могао одмах, али то чиним сад. Тачније, писао сам пре, а сад само “емајлирам”. Прво, како те није срамота да тражиш поклоне у тим годинама? Друго, морао си да пишеш како годинама твом клинцу делим поклоне чију набавку финансира твој новчаник. Још ме боле леђа од оних “пакетића” које сам испоручивао на твоју адресу, ‘ајд кутија, две, али увек кесетина слаткиша као да си опљачкао супермаркет. Више пута сам пешке морао на осми спрат, наводно је лифт био у квару, а могу се кладити  да си намерно остављао отворена врата на последњем спрату из пакости што ниси добијао ништа. Сликао си ме толико пута да сам од оног блица од тебе одлазио ошамућен као јелен кад га “ухвате” аутомобилски фарови. Клинац ти је у реду, али она твоја жена, сваки пут је хтела да се сликам са њом и терала ме да седнем, иако сам кључао од врућине у капуту. Петарде што су праштале када сам излазио из солитера, знам да су твоје. Од тебе сам код других одлазио глув к’о топ од те канонаде, а до маја ми је  у ушима јечало. Прозивао си ме што не долазим са ирвасима, а у твојој улици немаш где иглу да паркираш, а камоли санке. Спрдао си се са мојим изгледом – “Који то мушкарац, још деда, носи црвено? Ко још данас има толику брадурину и дугу косу?”. То су твоје речи. Е, зато сам решио да ове године твоју адресу скинем са списка. Сада види шта ћеш 31. кад не дођем, ’ајд, чик, кажи  клинцу да не постоји Деда Мраз и види ко ће донети поклон. Уосталом, и каква је та твоја земља, зима, а снега нигде. Још мало ћу долазити у бермудама на посао у ту  Србију. Кукаш у писму како су плате мале и слично, а кад дође крај децембра у свакој трговини лудница. Трошите паре као да свако има кућну штампарију новца. Прозивао си ме да доносим деци ”кинезаре”, али шта ћу кад је све “маде ин ПРЦ”. О мени пишеш само уочи новогодишње ноћи, а нађеш све неке лоше фотографије, да не знам да сам то ја никад се препознао не бих. Када би се држао онога да поклоне добију само они што су били добри, али ствааарно дообри, списак би био врло, врло кратак, а тебе опет не би било на њему. Да знаш. Тражио си да, ако нећу теби, помогнем Србији и ето, отвористе поглавља. Од мене доста, ионако сам аполитичан. Углавном, чуо сам и да ове године нећеш да ми пишеш – и немој,  ако ћеш као прошли пут. Сад види шта ћеш 31. кад си имао замерке на мој рад, узми, брате, ти пусти браду, офарбај се у бело и говори  “хо, хо, хо”. Без поздрава. Нетвој Деда Мраз!”

Тако ти матори мени отписа. Очигледно не трпи критике. Верује да је један једини, непромењиви и да нико нема право жалбе. Уосталом, не мора ни да дође. Клинац је порастао и сам рекао да му је сумњиво све то око Деда Мраза и да овај његов није онако буцмаст као на слици, а сконтао је и да на Северном полу сигурно не склапају мобилне телефоне, таблете и сличне “машине”.  Лично мене овакав став маторог брадоње неће погодити. Поклон од њега нећу добити, као ни до сада,  жеље ми неће испунити, а поштедеће ме нервирања хоће ли последњег дана године доћи на време са пакетом. Нека посећује наивчине које још верују све што им се каже и што виде на телевизији са које се Деда Мраз не скида данима, нека му верују, док их не разочара и схвате да је сво то дедамразовање, магла. Да је фаца бар би послао снег да имају деца за грудвање.

Углавном, истече и ова 2015. година. Каква је била знамо, а каква ће бити ова на чијем смо почетку, нико не зна. Не могу тврдити да ће бити гора ила боља, али знам да сам раскрстио са Деда Мразом и да ће 2016. сигурно бити дан дужа од претходне. За све остало не гарантујем.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )