ГОДИНА КУД “КАРАЏИЋ” – Концертом прославили јубилеј

Loznica02 koncertom proslavili jubilej prvi folkorni ansambl kud karadzic foto s.pajic

Завршним новогодишњим концертом првог фолклорног ансамбла, КУД “Караџић” је у понедељак успешно привело крају активности у години када обележева јубилеј 165 година од оснивања. Пред препуном салом Вуковог дома културе, настављачи фолклорне традиције, играчи, певачи и музичари, показали су зашто су један од најбољих аматерских ансамбала у Србији и због чега су њихови наступи оцењивани највишим оценама на фестивалима и смотрама, како у земљи тако и у иностранству. Публика је бурним аплаузом испратила сваки од десетак сплетова за које је кореографије поставио покојни Миодраг Миша Сперњак, али и једну премијерну, за игре из Груже, коју је осмислио Александар Цветиновић. Већ по традицији, највеће одушевљење публике изазвале су игре из Врања, а допринос концерту дала је и група певача, изводећи изворне и староградске песме.

– Успешно завршавамо циклус у којем смо прославили јубилеј, али се већ припремамо за нове програме које ћемо изводити у 166. години постојања друштва. Ова нова кореографија је само део тога, а у плану су и друга изненађења. У 2015. години извели смо око 200 различитих програма, како у граду, тако и ван граница наше замље. Допринос су дале све секције, а имали смо активно и културно лето тако да није било паузе у раду. У наредној години очекујемо и нешто већу финансијску подршку градске управе, која је увидела наш квалитет и потенцијале којима располажемо – каже Драган Тошић, председник друштва.

КУД “Караџић” основано је 1850. године и данас има више од 500 чланова, различитих узраста и професија у фолклорним ансамблима, групи певача, народном оркестру, позоришту, књижевном клубу, ликовној групи “Н8” и гусларској секцији. Друштво је у својој дугој историји било и остало носилац културних активности у западној Србији и Подрињу.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )