ШКОЛА РОК ГИТАРЕ – Концерт за почетак каријере

ШКОЛА РОК ГИТАРЕ – Концерт за почетак каријере

koncert naslovna

Школа рок гитаре, коју већ деценију води Јован Ивановић, у среду се представила традиционалним новогодишњим концертом на којем су се представили најмлађи полазници, али и они који похађају наставу већ две или три године. Репертоаром, састављеним од рокенрол хитова некадашње Југославије, публика се подсетила на песме “Галије”, “Парног ваљка”, “Дивљих јагода”, “Рибље чорбе”, “Филма”, “YУ групе” и других састава, а бурним аплаузима наградили су дечаке и девојчице који су открили прве тајне једног од најпопуларнијих музичких инструмената.

– Последњи већи наступ имали смо за Дан града, када смо и званично обележили десет година рада. Преко лета смо мало одмарали, одржали рок камп на Гучеву, а од спетембра кренули у нове радне победе. Они који су завршили овај циклус сада су се први пут представили публици и показали шта су научили. Иначе, када смо први пут приређивали овакав концерт, пре десет година сам рекао да је то први, традиционални програм, на шта су се сви насмејали. Та анегдота се сада ипак обистинила и ми успешно прослављамо јубилеј. Редовно смо учили, вежбали, али и свирали пред публиком, улепшавајући јој дане уочи новогодишњих и божићних празника, као и на другим бројним манифестацијама у граду.

На овом концерту су свирали и нови гитариси, а аплауз публике им је подстрек за даљи рад и усавршавање – каже инструктор гитаре Јован Ивановић.

Он подсећа да је још прошле године премашен број од хиљаду полазника школе, али да је и даље интересовање за овај инструмент велико. Први циклус траје од септембра до децембра, а следећи већ креће од фебруара, када се пружа шанса новим малишанима да савладају прве кораке музицирања. Ивановић објашњава да се као предавач увек труди да им ова настава не буде оптерећење јер већ имају пуно обавеза у редовној школи, да треба да се угодно осећају и да при том нешто и науче. У школи нема оцењивања и критике, ради се у добром расположењу, али поштујући договор и озбиљност.

– То нећемо мењати јер музуку не треба учити на силу. Долазе деца која раније никада нису држала инструмент у руци, али има и оних који у музичкој школи уче неки други, а желе да знају да свирају и на гитари. Један ниво обуке траје четири месеца, односно 25 сати, а постоје три нивоа која се савладавају за годину и по дана. То је основно образовање, а после тога се деца по жељи опредељују за одређени стил свирања. Овде је важно да свирају заједно, у групи, и на томе инсистирамо од првих часова – објашњава Ивановић.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )