КОНЦЕРТ У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – Српско-јеврејско треперење струна

КОНЦЕРТ У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – Српско-јеврејско треперење струна

Maja i Aleks sa polaznicima Kreativnog kursa gitare

Америчко-српски гитарски дуо Алекса Лубета и Маје Радованлије одржао је почетком седмице концерт у Омладинском центру представљајући ЦД који се код нас појавио пре него у САД. Спој традиционалне јеврејске и балканске музике начинио је “опчињавајућу гитарску шуму”. Пре њиховог наступа свирали су полазници Креативног курса гитаре “Гитар арт фестивала” показавши колико су много научили за свега два и по месеца

Новогодишњи наступ полазника Креативног курса гитаре “Гитар арт фестивала” обрадовао је у понедељак њихове родитеље, али је велика штета што потоњи концерт  америчко-српског гитарског дуа “W Alex” Маје Радованлије и Алекса Лубета није био боље најављен па није било много оних који су у њему могли уживати. Пребирање прстима по жицама гитара двоје музичара изазивало је треперење и балканских гена.

Алекс је рођен у Чикагу и школовани је композитор, професор музичке композиције и америчке популарне музике на Универзитету Минесоте у Минеаполису, али и самоуки гитариста, а осим на гитари свира на још неколико жичаних инструмената. Маја је школована гитаристкиња, шеф Одсека за гитару на истом унивезитету, и самоука композиторка. Спој два различита музичара донео је квалитет и аутентичан звук мешавине композиције и импровизације, а посебан зачин дало је наслеђе обоје музичара, источноевропски јеврејски и балкански корени. Како кажу, њихов звук је вођен мелодијом и ритмом, а хармонија произилази из тога.

– Од 1979. године предајем на Минесоти, а најважнији утицај на мене има народна музика из целог света па тако и амерички фолк. Захваљујући Маји, у стању сам да свирам и тешке балканске ритмове који нису слични америчкој музици па је био изазов научити их. То радимо већ четири године и сада ми је сасвим угодно. Нас двоје волимо да кажемо да смо некада свирали српску, балканску и јеврејску музику, а сада свирамо балканскојеврејску, или јеврејскобалканску. Многе моје композиције користе јеврејске народне мелодије, али уз балканске ритмове и могу рећи да америчка публика то добро прихвата. Америка је земља пуна различитости и публика је разноврсна – прича Алекс док прстима пребира по жицама штимајући их пред концерт.

Маја је рођена у Београду и са девет година почела је да свира. Током студија на Београдском универзитету заинтересовала се за импровизацију, првенствено на балканску традиционалну музику и џез. Докторирала је на Универзитету у Индијани и сада предаје гитару у Минеаполису.

– Пет година предајем тамо, а Алекс и ја свирамо откако сам дошла на универзитет. Пре неке три, четири године почели смо заједничке наступе и углавном свирамо по Сједињеним Државама, а сада смо на турнеји по Србији у сарадњи са “Гитар арт фестивалом” – каже Маја.

Лубетове композиције извођене су више стотина пута на свим континентима, његов албум “Спектрал блуз” добио је одличне критике, а неки критичари сматрали су га најбољим издањем 2013. године. Како каже, боравак и наступе у Србији запамтиће по лепоти земље и срдачности људи.

– Имао сам пех да уганем прст када сам дошао у Србију и срећу да ми га лекар имобилише бесплатно! Добро је и што је то мали прст десне руке, једини који не користим у свирању. Овде се поред тако великодушних људи не може заборавити ни ваша ракија. Попијем је после наступа, имам мало дисциплине, јер, ако бих то учинио пре, била би то нека потпуно другачија музика – шали се амерички музичар.

На турнеји по Србији двојац промовише свој ЦД “Очаравајућа гитарска шума” који се званично још увек није појавио у САД, а код нас јесте. Осам композиција чији су аутори, најбоље показује колики је балканскојеврејски утицај на њихову музику, а већ почетак наступа мелодијом надахнутом македонском народном песмом “Прошета се Јовка Кумановка” био је довољан да потврди да је та гитарска шума заиста опчињавајућа.

Н. Трифуновић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )