ПОСЛЕ ПЕТ ГОДИНА КОНАЧНО – Уклоњен угљен-дисулфид

OVAKOJE POCCELO U LETO PRE PET GODINA

Преостала количина угљен-дисулфида уклоњена је из круга некадашње ХК “Вискоза” и те опасне материје више на тој локацији нема, потврђено је у градској управи. Град очекује да ускоро буду решена и још два велика еколошка проблема, депонија јаловине у Зајачи и цијанидна со из круга ФАК-а у центру Лознице

Из “Вискозине” некадашње фабрике целвлакна недавно је уклоњено 54,7 тона муља контаминираног угљен-дисулфидом (ЦС2 ), потврђено је из локалне самоуправе, која је за то сазнала тек када је посао завршен. Претакање опасне материје трајало је два дана, посао су обавиле предузећа “Модеколо” из Београда и “Митеко’” из Кнежевца, а према информацији Републичке инспекције за заштиту животне средине, ЦС2 је “испумпан” из резервоара у аутоцистерне и трајно отпремљен из Србије, кажу у градској управи. Тиме је окончан посао започет још пре пет година.

Према речима члана Градског штаба за ванредне ситуације и донедавног члана Градског већа задуженог за екологију Драгослава Добрића, Лозницу је ових дана посетио помоћник министра пољопривреде и заштите животне средине Слободан Ердељан који је градоначелника обавестио о урађеном и ономе што ће бити учињено на поправљању еколошког стања у граду.

– Обавештени смо да су из “Вискозе”  уклоњене све количине преосталог ЦС2  и потврђено је оно што сам раније говорио да је тамо остало око 50 тона те материје, а не да је то много мање или у “траговима”, као што су неки тврдили. Уклоњен је ЦС2  из “Рекуперације” и свих баржи па Лозничани могу да одахну јер нема више опасних материја осим једног резевоара са црним лугом и нешто зеленог, око 300 тона укупно. Уклањање ЦС2  није Лозницу ништа коштао и сазнали смо да је обављено тек када је било готово. Разлог посете помоћника министра пољопривреде Ердељана био је санирање депоније јаловине у Зајачи, односно да у разговору са градоначелником и његовим сарадницима утврди каква ће бити сарадња локалне самоуправе и извођача радова и која је носивост локалног пута Лозница-Зајача, пошто ће део јаловине бити превожен камионима. Уверен је да ће град пружити потпуну подршку и да једва чекамо да  посао крене. Није прецизиран почетак радова у Зајачи, али је речено да се почиње и надамо се да ће то бити убрзо – казао је за ЛН Добрић.

Санацију депоније јаловине у Зајачи најавила је министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић, средином септембра у Лозници, када је са градом потписан споразум о сарадњи на реализацији пројекта санације, затварања и рекултивације депоније јаловине из топионице у Зајачи. Речено је да ће радови кренути у октобру, али се то још није догодило, а Добрић објашњава да је до кашњења дошло пошто нису благовремено извршена хидротехничка и геодетскотехничка мерења. Тај посао вредан је 240 милиона динара, биће урађен у две фазе, а очекује се да  буде завршен најкасније до првог новембра 2016. На депонији је око 600 хиљада тона огарака и шљаке антимона, и олова,  изузетно опасних материја одлаганих деценијама. У првој фази, предвиђеној за ову годину, требало је да буду спроведени грађевински и остали припремни радови нискоградње вредни око 143 милиона динара, док  друга фаза, вредна 78,8 милиона, следи наредне године и обухвата остале завршне радове – застирање депоније фолијама, геотекстилом, земљом, а онда следе и хидрограђевински радови, рекултивација и озелењавање, вредно око 13 милиона динара.

– Са Ердељаном је договорено и да им се доставе  особине цијанидне соли у ФАК-у и хронологија онога што се догађало са том материјом. Постоји могућност да она буде уклоњена када буде измештан део депоније јаловине у Зајачи. Верујем да ће после ових разговора  бити уклоњена и цијанидна со и ускоро решени ови еколошки проблеми Лознице – каже Добрић.

У некадашњем ФАК-у остало је око 75 тона цијанидне соли смештене у металну бурад. Требало је да буде уклоњена 2010. у акцији Владе , “Очистимо Србију”, али се то није десило.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )