НАУЧНА ОЛИМПИЈАДА – Бронза за Димитрија

НАУЧНА ОЛИМПИЈАДА – Бронза за Димитрија

DSCN5912

Димитрије Павлов, ученик првог разреда лозничке гимназије, освојио је бронзану медаљу на недавној Међународној јуниорској научној олимпијади у Јужној Кореји

На Међународној јуниорској научној олимпијади одржаној почетком овог месеца у Јужној Кореји, на којој су учествовали такмичари из 44 државе, Србију је успешно представљала шесточлана екипа  која се кући вратила са освојене три сребрне и три бронзане медаље. Сребрне медаље освојили су Алекса Милојевић из Београда, Александар Станојчић из Шапца и Богдана Ђорђевић из Ниша, а бронзане  Марија Ђорђевић из Шапца, Игор Пијевац из Новог Сада и Димитрије Павлов из Лознице.  Како нам је рекао Димитрије, ученик првог разреда лозничке гимназије, такмичење се састојало из три дела, у првом је било по десет питања из хемије, биологије и физике са понуђеним одговорима и то је био најтежи тест на такмичењу. У другом делу је била теорија из сва три предмета, није било заокруживања већ је требало да се реше задаци, док је трећи део био експериментални и у њему су нашу шесточлану екипу поделили на два тима. Тај део су наши ђаци,  такође, добро урадили.

– Упознали смо доста људи из различитих делова света са којима смо наставили комуникацију преко друштвених мрежа и кроз разговор са њима сазнали смо да се наш образовни програм доста разликује од њиховог. Рецимо, за олимпијаду смо морали да учимо градиво из сва четири разреда средње школе, док они све то уче у нашем узрасту, мада су то биле једноставније ствари, али је градиво обимније. На нашим такмичењима се тражи  мање градива, али је доста теже, и у томе је разлика – каже Димитрије.

Учествовање на такмичењима захтева доста вежбања па се тако он цело лето припремао за Српску физичку олимпијаду на којој је освојио прву награду и пласирао се за предизборно такмичење које је одржано у октобру. У припреми су му доста помогли професори гимназије Драган Станковић, Нада Бакиш и Драгица Петков, али му највише значи подршка и помоћ коју му стално пружа Владимир Ђукановић, наставник физике у ОШ „Анта Богићевић“ чији је он некада био ђак.

Део трошкова за путовање у Јужну Кореју учесницима је покрило друштво физичара Србије преко спонзора док су авионске карте од 70 хиљада динара морали сами да плате.

–  Пошто је цена карата за авион расла како се приближавало путовање, моји родитељи су је одмах купили и после смо од градске управе тражили рефундацију трошкова. Одбили су нас са образложењем да већ примам стипендију и не могу по другом основу да добијем новац од града. Било ми је мало криво пошто сам чуо да су осталим учесницима њихови градови Шабац, Нови Сад, Београд и Ниш платили карте, дакле само је мој град мени то ускратио – помало тужно каже Димитрије који је, иначе, одличан ђак са свим петицама. Каже нам да има сасвим довољно слободног времена иако у средњој школи има више да се учи и теже је градиво, али уз добру организацију нађе се времена за све. Још увек не зна да ли ће се после средње школе уписати на студије физике или неки од техничких факултета, али би због бољих услова ипак највише волео да студира у иностранству. У своју земљу би се вратио само уколико би се променили услови, али је питање, како каже, колико је то уопште могуће.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )