КОНАЧНО – Почело чишћење корита Штире

КОНАЧНО – Почело чишћење корита Штире

UKLANJANJE NANOSA

Ових дана почели су радови на чишћењу наноса земље у горњем делу корита Штире. Багери се налазе код “Електродистрибуције” и радиће на деоници од 2.300 метара колико има до фирме “Боро Скорић”. Тај део посла финансира италијанска влада са 83 хиљаде евра, добила га је фирма “Југокоп Подриње”, а рок за завршетак започетог је 90 радних дана.

У другој фази радиће се на преосталом делу од железничком моста на прузи Шабац-Лозница до ушћа Штире у Дрину, на две хиљаде метара. Вредност те инвестиције је шест милиона динара које је обезбедила Канцеларија за помоћ и обнову поплављеним подручјима. Овим треба да се уклоне нагомилани наноси из корита Штире, обезбеди нормалан проток воде и враћање тока реке кроз Лозницу у првобитно стање профила. Завршетком обе фазе радова биће обезбеђен нормалан протицајни профил на регулисаном делу корита, од “Боре Скорића” до Дрине, на укупно 4.300 метара.

Од фирме “Боро Скорић” почиње градска регулација, са озиданим плочником и зидовима, минор и мајор коритом, а  два километра од железничког моста до Дрине је пољска, земљана регулација са насипима. Регулација је урађена пре скоро пола века  и наталожени нанос смањи је о проточност корита због чега се после великих падавина у августу 2014.  десило да се Штира излије и у центру града.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )