ИЗЛОЖБА СЛИКА ЗАДАРСКЕ ГРУПЕ – Први пут заједно пред публиком

ИЗЛОЖБА СЛИКА ЗАДАРСКЕ ГРУПЕ – Први пут заједно пред публиком

ZADARSKA GRUPA

Галерија “Мића Поповић” први пут представља опус слика “Задарске групе”, чији је оснивач био знаменити Лозничанин. До краја јануара пред публиком су на истом месту дела авангардне групе која је 1947. године напустила Академију и отишла у Задар

На заједничкој изложби “Могуће је и кад је немогуће”, која је у уторак отворена у Галерији “Мића Поповић”, лозничка публика може да види по први пут на једном месту уметничка дела Косаре Бокшан, Љубинке Јовановић Михајловић, Милете Андрејевића, Милорада Бате Михајловића, Миодрага Миће Поповића, Вере Божичковић Поповић и Петра Омчикуса. Јединствену поставку омогућио је Центар за културу “Вук Караџић” у сарадњи са Интернационалним уметничким студиом “Радован Трнавац Мића” из Ваљева, који је осмислио групну изложбу чланова чувене “Задарске групе”. Реч је о групи авангардних будућих уметника, студената београдске Академије ликовних уметност из класе професора Ивана Табаковића, која је у пролећном семестру 1947. године напустила Академију и отишла у Задар, отиснувши се у “слободно и самостално креирање ликовне уметности без туторства и притиска тадашње послератне идеологије социјалистичког реализма, која је директно пренесена из Совјетског Савеза”.

– Својим бунтом и “уметничким излетом”, ови млади људи, који ће касније постати познати српски и светски сликари, оформили су нешто што ће постати феномен у домаћој историји послератне уметности под називом “Задарска група”. Њихова побуна није проистицала само из неслагања са садржином и формом која им се као студентима наметала, већ је то био напор да се изађе из зачараног круга доратних тенденција грађанског сликарства. Одлука да напусте Академију и оду у Задар била је преломна, а догађај је утицао да се створи нови простор у српској ликовној уметности – каже Снежана Нешковић Симић, управница сталне поставке слика Миће Поповића.

Занимљиву и вредну поставку обухвата 16 слика, од којих су четири из сталне поставке Галерије “Мића Поповић”, осам слика је из приватне колекције Нинка Радосављевића, галеристе који живи на релацији Париз-Ваљево, и четири су копије слика Милете Андрејевића због немогућности да се обезбеде оригинали. Изложбу је отворила Марина Цветановић, историчарка уметности, која је нагласила да је одлазак и боравак групе сликара у Задру попримио размере друштвено-политичког “случаја”, да су били избачени са Ликовне академије, а затим враћени на студије по директиви тадашње министарке културе Митре Митровић.

– Вратили су се сви, осим Миће Поповића. Након тога, њихови животи кренули су пут светских ликовних центара Париза и Њујорка, у којима ће стварати и створити своју уметност и каријере. Свако од њих постао је признат и познат уметник и на тлу бивше СФРЈ и у свету. Њихов потпис на дну платна постао је вредност, али и доказ јачине уметникове борбе, у којој визија, таленат и слобода креације не смеју никада бити укроћени. Важно је нагласити да ови уметници, чланови “Задарске групе”, за свог живота никада нису излагали заједно   и зато ова изложба поново пише историју, или можда исправља историјске грешке. И сви су подједнако уметнички загонетни као некада по повратку из Задра, али изнад свега грандиозни захваљујући управо ономе што је почело да клија у том, њима омиљеном, далматинском граду – рекла је Цветановић.

Поред слика ту су и лични предмети и писма, а после Ваљева, где је у октобру имала премијеру, и Лознице, изложба ће гостовати у Нишу, Суботици и другим градовима Србије. Лозничани је могу погледати до краја јануара наредне године.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )