ТРИБИНА – Улога жена у политици

ТРИБИНА – Улога жена у политици

Za 30 odsto zzena  u svim Gradskim vecima

У Лозници је у понедељак одржана јавна трибина под називом „Улога жена у политици“ у којој су учествовале Марија Обрадовић, председница Одбора за одбрану и унутрашње послове у Скупштини Србије, Велинка Тошић, народна посланица из Лознице и Видоје Петровић, градоначелник Лознице

–  Припадност нечему и осећај да сте корисни, да имате сврху свог постојања, мислим да су ту негде корени за решавање данашњих проблема, али на томе треба да радимо заједно. Овакве трибине су веома значајне не само зато што ћемо отворити нека питања, већ многи пронађу овде одговоре и решења  у ком смеру треба ићи. Проблем насиља у породици је само једна од тема за жене у политици, односно за жене које су ангажоване у друштвеном животу. Због тога и инсистирам да буде што више жена у политици не само да бисмо испунили квоту, начин на који жене сагледавају проблеме у друштву и решења  које нуде, енергију и посвећеност коју поседују, нешто су посебно – рекла је у понедељак Марија Обрадовић, председница Одбора за одбрану и унутрашње послове у Скупштини Србије на трибини организованој у лозничког градској управи чија је тема била „Улога жена у политици“.

Како је истакла, промена начина размишљања, менталитета у овом тренутку је најважнија  и на томе треба да се ради. Не може се од вести у вечерњем термину очекивати решење за све животне проблеме, нити да ће неким новим законом све бити решено. Да би то било заокружено треба сви да учествују и да дају максимум.

– Јако је тешко организовати приватни и професионални живот, али то је обавеза свих нас, јер када преузимате нове задатке, морате се бавити њима до краја и немате право да ишта од тога трпи  – рекла је Обрадовићева.

Она је најавила да ће посланице српског парламента покренути иницијативу да 30 одсто жена буде заступљено у свим градским већима, односно у локалним самоуправама, јер се ту доносе кључне одлуке и чују важне информације. Одборница или жена која ради у локалној самоуправи не може да направи помак ако нема довољно информација, ако не зна шта се планира.

Видоје Петровић, градоначелник Лознице, изразио је задовољство што је Лозница домаћин трибине истакавши да се у градској управи  свих година водило рачуна о заступљености жена не само у политици, већ и као носиоцима јавних функција.

– Мислим да жене доносе озбиљност у раду, одговорност, имају креативан приступ. Жене су наша реалност и лепо је када се налазе међу носиоцима високих, одговорних функција. Желим да их у будућности буде што више, да их и данашња трибина и наша гошћа охрабре да учествују у јавном животу, политици, јер оне имају много тога да кажу и дају допринос бољитку укупних односа у друштву – рекао је Петровић.

Учесница трибине била је и Велинка Тошић, народна посланица из Лознице, која је истакла да је Лозница један од ретких градова у Србији где се води рачуна о родној равноправности и ангажовању жена у друштвеним активностима и да је још пре десет година основан Савет за родну равноправност.

– Према последњем попису становништва у нашем граду има више женске популације него мушкараца, 50,7 одсто су жене. Има их у значајном броју заступљене у свим органима,  од два посланика један је жена, жена је и заменик председника Скупштине града, секретар и заменик секретара Скупштине града, начелник градске управе, једна жена је чланица Градског већа, од укупно шест начелника одељења у градској управи три су жене, од десет  директора јавних установа, пет су жене, од деветнаест  директора основних и средњих школа пет су жене, а у Скупштини града од укупно 59 одборника 15 су жене – рекла је Тошићева.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )