СА АКАДЕМИЈЕ КУД “КАРАЏИЋ” – Еликсир младости “Караџића” је у љубави

СА АКАДЕМИЈЕ КУД “КАРАЏИЋ” – Еликсир младости “Караџића” је у љубави

DSCI0309

Град Лозница и композитор Светислав Божић, Лозничанин који је однедавно дописни члан САНУ, добитници су повеље КУД “Караџић”, највишег признања које се додељује за допринос раду друштва. Поводом 165 година постојања, на Свечаној академији у Вуковом дому културе у недељу су уручене и плакете, дипломе и захвалнице појединцима и пријатељима друштва

Свечаном академијом у Вуковом дому културе у недељу је завршен вишедневни програм којим је КУД “Караџић” обележило 165 година постојања. Била је то прилика да се представи рад једног од најстаријих друштава у Србији и на Балкану, али и да се уруче признања појединцима и свима онима који помажу рад “Караџића”. Драган Тошић, председник друштва, захвалио се свима који су допринели да “Караџић” и после толико година “остане млад”, пун ентузијазма и жеље да очува културу, уметност и традицију лозничког краја.

– За 165 година много пута је поновљено да нас је основао прота Игњат Васић, и да смо у том периоду преживели бројне трансформације. Настављајући оно што нам је остављено у аманет, ми и данас годишње изведемо и до 300 програма и на то смо поносни – ракао је Тошић.

Увек млади

Бројати годину за годином и доживети 165. рођендан, а при томе остати млад, бити најстарије друштво у Србији и на Балкану, а притом бити чио, полетан, оран и у напону снаге, може се само љубављу, пре свега према стварима које испуњавају душу, истакао је председник друштва.

– То је љубав према боји, сликарској кичици, палети, музици, написаној или изговореној речи, глуми, звуку гусала, према песми и игри. Љубав према сопственим коренима, пореклу и традицији јер једино што нас окупља, што нас из године у годину подмлађује управо је безрезервна љубав према уметности, дружењу и наше пријатељство, које се из те љубави развило. Не постоји међу нама, члановима “Караџића”, неко ко бар једном није био питан – а какву корист имаш од “Караџића”, коме бар једном није пребачено да у “Караџићу” само траћи време. Тешко је таквима објаснити шта је то што нама, члановима овог друштва, “Караџић” пружа. Свакако не материјалну сатисфакцију јер нико од нас не ради ништа за новац, већ зато што смо за нешто што волимо талентовани, што у свету у ком живимо и у ком се успешност мери количином зарађеном новца не желимо да постанемо безосећајне машине. Желимо да сачувамо душу и да је понудимо другима да и они доживе лепоту мелодије, покрета, да спознају значење речи. Зато међу нама има и професора, и лекара, фармацеута, радника, банкара, службеника, адвоката, ученика, студената и сви смо овде исти јер нас спаја љубав према уметности и “Караџићу” – рекао је Тошић и подсетио да је друштво више пута добило потврду за квалитет својих програма у земљи и иностранству, и да су име свог града, културу и традицију своје земље достојанствено представили широм света.

Признања

Поводом јубилеја, Повељу КУД “Караџић” за допринос у његовом раду додељена је Граду Лозници, а признање је примио градоначелник Видоје Петровић.

– Чланови “Караџића” су најбољи промотери не само нашег града, него и верни чувари наше културе и традиције. Драго ми је и поносни смо што већ неколико година оснивач друштва прота Игњат Васић има своју улицу на Лагатору, на некадашњем имању Вука Караџића, месту где расте нови део Лознице. Веома је важно очување нематеријалног културног стваралаштва и зато у име града, друштву желим пуно успеха и да остане и даље младо као што је и сада – рекао је Петровић.

Повеља је додељена и знаменитом Лозничанину Светиславу Божићу, познатом српском композитору, који је недавно постао академик, док је Плакета уручена КУД “Бриле” из Беочина. Диплому за допринос и сарадњу добило је Српско културно друштво “Свети Сава” из Минхена, као и КУД “Азбуковица” из Љубовије. Међу добитницима Захвалнице је и Велинка Тошић, народна посланица и чланица друштва, Љиљана Николић, чланица Управног одбора, Зоран Милошевић, локални медији, као и хаџи Раде Јанев, дугогодишњи председник гусларске секције, који се захвалио у име добитника овог признања.

Гусле на дар

– Срећан сам што ми је припала част да се као један од најстаријих међу добитницима захвалница захвалим предлагачима који су видели и ценили наш рад и допринос успесима “Караџића” у разним областима културе и уметности. Широј јавности мало је познато да се оснивач “Караџића”, прота Васић, бавио дрводељством, да  је израдио и неколико гусала које је поклонио пријатељима, члановима друштва, љубитељима гусала. Он је често говорио да се Вук не може одвојити од гусала, нити гусле од Вука. Као најдрагоценији симбол оне се налазе и на захвалници коју смо добили, али и на грбу Лознице. Нема их у просторијама “Караџића” и зато сам решио да своје гусле, које сам добио од гусларске секције за мој дугогодишњи рад, поклоним “Караџићу” поводом 165 година постојања. Моја је жеља да гусле у Вуковом дому никада не ућуте – поручио је Јанев.

Од циглане до академије

DSCI0377Добитник Повеље КУД “Караџић” академик Светислав Божић истако је значај очувања својих корена и традиције, али и доброг познавања историје и дела својих предака.

– Рођен сам на месту где је некад била стара лозничка циглана тако да је пут од те циглане до академика велики. Ишао сам и много даље, али је то засвођење једног дугог лука који се нечим лепим одмерава, поштује и цени, и мени је то драго – казао је Божић.

Он је изразио задовољство што наш град није нестао са нестанком његових материјалних обележја, као што је “Вискоза”, или нека друга “материјална икона времена која је прошла”, што није остао у прошлости и што стално иде у будућност.

– Тај дрински масив са динарским елементом, који је сјајно окарактерисао Јован Цвијић, нешто је што бележи наше кораке и наш живот, па тако и мој долазак до САНУ спада у тај леутарски ветар динарског типа… Један сам од изданака света који се стално инвентивно, надахнуто обнавља и шири и желим да тако буде увек – рекао је академик Светислав Божић.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )