РАДОВИ НА ШТИРИ – Милиони за чишћење наноса

РАДОВИ НА ШТИРИ – Милиони за чишћење наноса

Jadar nizvodno (5)

Од донације Владе Италије вредне 800.000 евра за  радове на унапређењу система заштите од поплава, део новца добила је и Лозница, а биће употребљен за уређење кориита Штире. Према речима градоначелника Видоја Петровића, представници Амбасаде Италије и извођача радова “Југокоп Подриње” из Шапца били су у Лозници прошлог петка, а ових дана ће у зависности од временских услова бити започет посао.

Биће рађено у две фазе, прва је чишћење форланда – наноса земље у горњем делу корита, а друга од “Електродистрибуције” до ушћа Штире у Дрину. Завршетком тих радова биће обезбеђен нормалан протицајни профил на регулисаном делу корита, од “Боре Скорића” до Дрине, на укупно 4.300 метара.

– Радове на деоници од 2.300 метара, од “Боре Скорића” до “Електродистрибуције”, финансира италијанска влада са 83 хиљаде евра. Посао је добила фирма “Југокоп Подриње”, а за нас је значајно што да ће добар део  посла урадити лозничка “Ерозија” као подизвођач. У другој фази исти извођач радиће на преосталом делу до ушћа Штире у Дрину, на две хиљаде метара. Вредност инвестиције је шест милиона динара које је обезбедила Канцеларија за помоћ и обнову поплављеним подручјима, а циљ је обезбеђење одговарајућег протицајног профила. Тај посао носио је знаку “пројекат хитних радова”. Иначе, ови радови  треба да буду завршени за шест месеци – каже за ЛН Петровић.

Осим ових послова који треба да уклоне нагомилане наносе из корита Штире, обезбеде нормалан проток воде и враћање тока реке кроз Лозницу у првобитно стање профила, у плану је и чишћење везног канала као и реке Јадар узводно од моста у Козјаку као и од Јадар моста до ушћа у Дрину.

Регулисани део Штире дугачак је  4.736 метара. Прва два километра од Дрине до железничког моста је пољска, земљана регулација са насипима, а одатле до фирме “Боро Скорић” је градска регулација, са озиданим плочником и зидовима, минор и мајор коритом и тај тип регулације сматра се најбезбеднијим. Урађен је 1967. године и до прошле  године на Штири није било већих  проблема, а у августу 2014. се први пут десило да се она излије и у центру града, код кружног тока.

Иначе, Влада Италије помоћиће радове на унапређењу система заштите од поплава и у општинама Крупањ, Осечина и Кладово.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )