ДАНИ КУД “КАРАЏИЋ” – Јубилеј лозничке културе

ДАНИ КУД “КАРАЏИЋ” – Јубилеј лозничке културе

IMG_1680

Програм посвећен 165. годишњици од оснивања КУД “Караџић”, током ове седмице протекао је у знаку представљања свих секција друштва. Поред наступа сликара, песника, гуслара, чланова фолклорног ансанла и глумаца, сутре ће бити прослављен Аранђеловдан, крсна слава друштва, а у недељу приређена свечана академија

Културно-уметничко друштво “Караџић”, годину јубелеја приводи крају вишедневним програмом “Караџић” свом граду, који је отворен у уторак изложбом слика ликовне гупе “Н8” у галерији “Мина Караџић” и колажним програмом гусларске секције и Књижевног клуба у Вуковом дому културе. Драган Тошић, председник друштва подсетио је приликом отварања изложбе да су током целе године сви програми били у знаку обележавања 165 година постојања КУД “Караџић” и да су овај јубилеј на најбољи начин прославили његови чланови.

– Једно смо од најстаријих друштава у Србији и на Балкану, које је основано 1850. године и у њему данас активно ради више од 500 чланова различитих узраста и професија  у фолклорним ансамблима, групи певача, народном оркестру, позоришту, књижевном клубу, ликовној групи “Н8” и гусларској секцији. У својој дугој историји друштво је, било и остало, носилац културних активности у западној Србији и Подрињу, добитник је многих признања за своје ангажовање на пољу неговања културних традиција и веза у земљи и иностранству међу којима су Орден Светог Саве из 1916. године, Орден белог орла из 1930, Орден заслуга за народ, Повеља Републике Србије, Септембарске и Октобарске награде општине Лозница и Вукова награда. Програми нашег друштва високо су оцењивани на домаћим и међународним фестивалима и смотрама – подсетио је Тошић.

У има градске управе јубилеј је честитао Јанко Алексић, члан Градског већа, пожелевши да успешан и плодоносан рад и даље буде нешто чиме ће се поносити и друштво и Лозница, док су у уметничком програму наступили песникиња Зорица Р. Лукић, сликар Слободан Цоле Гавриловић и гимназијалци Младен Ракић и Немања Ђорђевић, чланови КУД-а. Исте вечери чланови Књижевног клуба и гусларске секције извели су колажни програм, док су у среду концерт песама и игара приредили чланови фолклорног ансамбла. Синоћ се представила група певача уз подршку лозничких песника, а вечерас ће чланови позоришта извести представу “Господин Фока”, са којом су током ове године имали значајне успехе на неколико позоришних фестивала.

Као и сваке године на Аранђеловдан, у просторијама “Караџића” сутра ће бити обележена крсна слава друштва, а завршница обележавања јубилеја је у недељу 22. новембра, када ће бити организована свечана акаедмије уз пригодан уметнички програм и уручење признања и захвалница заслужним појединцима и пријатељима друштва.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )