“ВУКОВИ ЛАСТАРИ” – Награђени нису дошли по награде

lastari

Манифестација “Вукови ластари” привукла је и ове године велики број аутора из Србије, који су се стиховима надметали за неку од награда, међутим, на уручењу признања није се појавио ниједан од награђених песника

Дешавало се и раније да неко због спречености не стигне на завршницу конкурса, који расписује Књижевни клуб КУД “Караџић” већ 41. годину, али су такви били у мањини. Према речима Драгана Марковића, председника клуба, и поред добре воље, завршни програм у галерији “Мина Караџић” није протекао онако како је планирано и како су се надали организатори.

– Одазив на конкурс био је одличан а конкуренција велика тако да је жири имао веома тежак задатак да изнијансира који је од 500 приспелих радова у обе категорије бољи. Учесници су, углавном, већ потврђени песници на књижевној сцени, док је за циклус песама награђан аутор који се до сада није афирмисао и није се појављивао на “Вуковим ластарима”. Нажалост, нико од добитника награда није могао да дође, па су њихове песме прочитали наши песници, који су такође учествовали у програму – каже Марковић.

На историјат манифестације осврнуо се књижевник Љубомир Ћорилић, нагласивши да су “Вукови ластари” за претекле четири деценије постали “медаљон Вуковог језика и песништва”.

– Са ластарима смо, некако, сви млађи и продуктивнији, сви богатији и важнији. Нисмо, можда, нека особита фела, али јесмо и те како примећени на српској књижевној сцени. Писали смо и казивали, у Јадру се потврђивали и примали награде за песму и циклус песама. И неверне Томе у Вуковом Јадру су схватиле да је са овим песничким саборовањем и вредновањем поезије обогаћена баштина културе Јадра, Подриња и Србије, да су “Вукови ластари” допринели разумевању и схватању поезије, па, богме, и унапређењу поетичких форми и израза – казао је Ћорилић, изражавајући жаљење што се награђени песници овај пут нису појавили на “њиховој вечери”.

Добитница прве награде за необјављену песму “Лебац сутра немојте донети” јесте Тања Милутиновић из Београда,  друга награда припала је Љиљани Поповић из Књажевца за песму “Мамац за песму”, док је трећенаграђена Каја Панчић Миленковић из Пирота за песму “Киша у соби”. Награду “Стојан Степановић” за циклус песама добио је Периша Армуш Бели из Београда за циклус “Песничко вече”.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )