РЕГИОНАЛНИ ПРОГРАМ СТАМБЕНОГ ЗБРИЊАВАЊА ИЗБЕГЛИЦА – У Крупњу станови за пет породица

РЕГИОНАЛНИ ПРОГРАМ СТАМБЕНОГ ЗБРИЊАВАЊА ИЗБЕГЛИЦА – У Крупњу станови за пет породица

 

krupanjРегионални програм стамбеног збрињавања је заједнички програм Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске и  има за циљ трајно решавање  стамбеног питања за око 27.000 породица избеглих из БиХ и Хрватске. Од тог броја 16.780 породица је у Србији. Пројекат за Србију вредан је 330 милиона евра, а највећи донатори су ЕУ и САД.

У оквиру програма планирана је и изградња зграде са пет станова у Крупњу за пет најугроженијих избегличких породица. Општина Крупањ и Комесаријат за избеглице потписали су Меморандум о сарадњи на основу којег је Општинско веће образовало тим за спровођење овог програма. За координатора тима именован је Предраг Марјановић, заменик председника Општине Крупањ.

– У Крупњу има 40 породица избеглих из Хрватске и БиХ. Протеклих година успели смо да рено-вирамо десетак кућа, а за једну породицу откупили  смо кућу на селу. Поделили смо и десетак еко-номских пакета помоћи који су укључивали и пољопривредне машине како би ове породице могле да обрађују земљиште. За двадесетак породица тек треба да решимо стамбено питање. На основу овог програма, још пет породица биће збринуто. Обавеза општине је да комунално опреми земљиште где ће се зграда градити – каже Милан Јовановић, повереник за избеглице у Крупњу.

У Новом Саду су прошле суботе представницима општина које су укључене у овај програм уручени уговори, раније потписани са Комесаријатом за избеглице. Свечаности у Народном позоришту присуствовао је и председник Општине Крупањ Раде Грујић, а уговоре им је уручио Ивица Дачић, први потпредесдник Владе Србије и председник комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица.

Свечаности су присуствовали и Мајкл Девенпорт, шеф делегације ЕУ у Србији, Мајкл Кирби, амбасадор САД, Ханс Фридрих Шодер, шеф Представништва УНХЦР за Србију, Мајкл Ујехар, заменик шефа Мисије ОЕБС-а, Стефан Селен, заменик директора Генералног директората за зајмове и друштвени развој Развојне банке Савета Европе, Владимир Цуцић, комесар за избеглице Републике Србије и други.

В. Ст.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )