ГОДИНУ И ПО ПОСЛЕ ПОПЛАВЕ У БАЊИ КОВИЉАЧИ – Клизиште и даље отежава живот

ГОДИНУ И ПО ПОСЛЕ ПОПЛАВЕ У БАЊИ КОВИЉАЧИ – Клизиште и даље отежава живот

JOSSIC NA KLIZISSTU U GUCCEVSKOJ ULICIНа месту где се у мају прошле године одронила земља и однела део Гучевске улице и даље зјапи развалина, а клизиште је дошло до ограде дворишта породице Симић. Оно  мало земље, стазици, којом су пешаци могли пролазити, одвалило се па су мештани околних кућана импровизовали прелаз који не делује ни најсигурније, ни као трајно решење

Клизиште је у први мах, маја прошле године,  оставило пола пута проходним тако да су га грађани који живе у овом крају, код старог бањског гробља,  Гучевског како га зову,  могли користити за пролаз пешака. Онда је клизиште однело и остатак пута и остало је да се пролази уз држање за ограду.

– Људи су се организовали  и направили импровизовани прелаз иако он вероватно  неће дуго трајати. У више наврата долазили су надлежни из градске управе, Дирекције Бање Ковиљаче и ЈП “Град”, који су показали добру вољу да се санира овај путни правац, али  према информацији коју имам, чекају пројекат  који треба да добију од Геолошког завода из Београда. Углавном, ништа није урађено, па људи из овога краја имају велики проблем. Одавде до  центра Бање Ковиљаче имају један километар овим краком Гучевске улице, а како не могу да га користе, морају ићи около седам, осам километара дужим правцем. У име МЗ тражио сам да се овде уради нешто најједноставније  и поново апелујем на надлежне да се то учини како би људи могли користити овај пут јер што се дуже буде чекало, санирање ће коштати више – каже заменик председника Савета МЗ Бања Ковиљача Радосав Јошић, додајући да су грађани у међувремену сами отворили један алтренативни пут, али је клизиште и њега оштетило.

Мештанин Крстивоје Грбић каже да су “долазили неки да гледају и снимају ово клизиште, али ништа није урађено”.

– Видиш ово, поболи смо коље, али није то сигурно. Проблем је што овуда иду деца, ђаци, а сада брзо падне мрак па је ноћу незгодно прелазити. Долазе родитељи па овде преводе децу и сачекују их после школе да их врате – каже он.

Клизиште је стигло до дворишта Слободанке Симић која показује пукотине у бетонском темељу њене ограде.

– Ово је накраћи пут из Ковиљаче до гробља и без њега нам је тешко. И санитет мора да долази околним, дужим путем. Скоро је долазио због једне баке из комшилука па су возило оставили овде, а они ишли преко њиве до ње па је ставили на фрезу како би је довезли до санитета.  Бринемо јер је клизиште стигло до саме ограде, а тек предстоје кише и снегови и страхујемо да земља не крене даље – каже она додајући да ту живи четири деценије и да никада није било оваквих проблема.

Град је после поплаве пописао сва клизишта, све је  систематизовано и послато “Путевима Србије”, Министарству саобраћаја и Канцеларији за обнову и помоћ. Осим градске, овде су излазиле и републичке инспекције, али санација још није почела. Према речима Пантелије Алексића, директора ЈП “Град”, истраживања на тој локацији  су урађена и сада се ради пројекат санације. Радови због долазеће зиме тешко да могу почети пре пролећа наредне године,  а до тада ће грађани колима морати да иду около или пешице преко импровизованог прелаза.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )