НОВИ НАЦРТ ПЛАНА ДЕТАЉНОГ УРЕЂЕЊА ПАРКА ОКО “СОКОЛАНЕ” – Уређење или нова драма

НОВИ НАЦРТ ПЛАНА ДЕТАЉНОГ УРЕЂЕЊА ПАРКА ОКО “СОКОЛАНЕ” – Уређење или нова драма

D:SOKOLANA PLAN NAMENE POVRSINA.

Нацрт плана детаљне регулације парка око “Соколане” налази се на јавном увиду до средине новембра, а очекује са да трећи покушај његовог усвајања коначно и успе, пошто се  у највећој мери изашло у сусрет станарима зграда које га окружују

Најновији нацрт плана детаљног уређења парка оивиченог Тргом Вука Караџића, Булеваром Доситеја Обрадовића и улицама Светог Саве и Драгољуба Поповића, од средине месеца истакнут је у просторијама Одељења за планирање и изградњу градске управе. Заинтересовани ће моћи да га погледају до 13. новембра, а стручна лица Одељења радним данима ће пружати помоћ у тумачењу решења и давати потребне информације. Примедбе ће током трајања увида моћи да се подносе искључиво у писаном облику у писарници градске управе. Јавна презентација плана предвиђена је за уторак, а 26. ће у малој сали Скупштине града бити одржана јавна седница на којој ће подносиоци примедби моћи да их образложе пред Комисијом. Директор обрађивача плана ЈП “Урбоплан” Сава Бабић каже да је нови нацрт урађен у складу са претходним примедбама и мишљењем грађана и локалне самоуправе као наручиоца, уз ограничења у вези са урбанистичким правилима.

– Очекујемо да ће овога пута сви, а, пре свега грађани, прихватити нацрт плана. Када буде окончан увид, нама ће бити достављене пристигле сугестије и примедбе које ћемо појединачно сагледати и о свакој дати наш став након чега ће све заједно ићи пред Комисију која ће разматрати и примедбу и наш одговор – каже Бабић.

Носилац израде плана просторни планер Љиљана Коларевић каже да ће према новом нацрту парк бити јединствена површина коју неће делити саобраћајнице. Кошаркашки терен биће проширен, а близу њега биће направљено вежбалиште, док ће постојеће дечје игралиште бити мало померено и другачије обликовано, а направиће се ново у делу парка према булевару. Око тог дела парка биће уређена трим-стаза, а биће постављене и клупе са столовима. Паркинг-места предвиђена су паралелно са Улицом Светог Саве и на другом крају парка, а биће их укупно 77. Саобраћајница за приступ паркинг-местима у делу иза булевара водиће од Улице Драгољуба Поповића, а како би се захватило што мање зелене површине, она неће имати две траке, већ ће се за мимоилажење користити испусти. Управо ће испуст бити тачка најближа зградама и налазиће се на три и по метра, док ће се већ пола метра даље удаљеност повећати на четири и по и наставити да се повећава. Коларићева каже да ће бити посађено ново дрвеће, а да ће по овом нацрту врло мало стабала бити уклоњено. Она напомиње и да “Урбоплан” нема ништа са ранијим уклањањем стабала која су била оштећена у олуји и да то нема никакве везе са планом јер је према њему требало да остану ту.

Овим нацртом изашло се у сусрет једном од основних захтева грађана да се пешачка стаза у близини кошаркашког игралишта не претвори у саобраћајницу и да деца могу безбедно, без страха од аутомобила да користе парк као целину. Избрисане су и раније планиране пешачке стазе које су станари окарактерисали као “кружне токове”, број паркинг-места задржан је на најмањем од предвиђених и једино што би могло да прави проблем јесте приступна саобраћајница иза булевара, али аутомобили морају некако доћи до паркинга.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )