РЕШАВАЊЕ ЕКОЛОШКИХ ПРОБЛЕМА У ЛОЗНИЦИ – Касни почетак радова

JOSS SE CCEKA UKLANJANJE OPASNOG OTPADA IY VISKOZE

Иако је министарка пољопривреде најавила у Лозници да ће санација депоније јаловине у Зајачи и уклањање угљен-дисулфида из “Вискозе” почети са првим октобарским данима, то се није догодило, а не зна се тачно ни када ће

Пре месец дана Лозницу је посетила министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић и тада је са градоначелником Лознице Видојем Петровићем потписала споразум о сарадњи на реализацији пројекта санације, затварања и рекултивације депоније јаловине из топионице у Зајачи. “Новац је обезбеђен и очекујемо да ће радови кренути врло брзо, почетком октобра”, саопштено је тада, као и да тај пројекат, вредан око 240 милиона динара, у две фазе треба да буде завршен до новембра наредне године. Тада је саопштено и да ће за “десетак, петнаестак дана” почети и уклањање опасног отпада из “Вискозе”. Међутим, ниједан посао још није кренуо.

Члан Градског већа Драгослав Добрић каже да је контактирао надлежне да види када ће почети најављени радови, али Александар Весић, помоћник министарке пољопривреде и заштите животне средине, као и стечајни управник “Зајаче”, нису имали потпуне информације докле се стигло са тим послом.

– Према речима представника “Зајаче” Ранка Танацковића, дошло је до померања почетка радова због тога што динамика предвиђена пројектом није усаглашена са годишњим добом, односно временским условима. Све то треба ускладити, али ће посао сигурно почети пре краја године – објашњава Добрић.

Предвиђено је да ове године, у првој фази, буду изведени грађевински и остали припремни радови нискоградње укупне вредности од око 143 милиона динара, а да друга фаза, односно цео пројекат буде завршен  најкасније првог новембра 2016. Није почело ни уклањање угљен-дисулфида ЦС2 из круга “Вискозе” која се на листи десет предузећа приоритетних за уклањање опасног отпада налази на првом месту.

– Од Весића сам добио информацију да је изабран извођач радова, конзорцијум од четири фирме које су радиле “Барич”, а носилац је “Кемис” из Ваљева. Разговарао сам са директором “Кемиса” Зораном Миловановићем који каже да је потребно да им надлежно министарство јасно дефинише карактер опасних материја у “Вискози” да могу да поступе у складу са тим. Он ће ових дана доћи у Лозницу да разговарамо како то да се убрза. Опасне материје ће делом бити прерађене, а део иде у Немачку. Тај посао почеће пре краја године и не би требало да траје дуго – каже Добрић.

У “Вискози”  је остао муљ са угљен-дисулфидом,  укупно 51,7 тона опасног отпада чије је уклањање почело пре више од пет година, али је прекинуто и још увек се не зна тачно када ће бити уклоњен.

Т. М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )