МИНИСТАР ОДБРАНЕ У ЛОЗНИЦИ – Касарна за станове

МИНИСТАР ОДБРАНЕ У ЛОЗНИЦИ – Касарна за станове

RAZGOVORI O KASARNI U KLUPCIMA

Разјашњене  су све несугласице које су постојале у претходних пар година о томе како се долази до државине војне имовине, казао је министар одбране Братислав Гашић. Сада имамо јасну ситуацију и градска управа ће у сарадњи са Министарством одбране ући у преузимање касарне што ствара нову развојну перспективу за град, оценио је градоначелник

Министар одбране Братислав Гашић посетио је минулог викенда Лозницу и разговорао са градоначелником Видојем Петровићем и његовим сарадницима о начину како да град преузме касарну и дође до локације у приградском насељу Клупци. Према Гашићевим речима, разјашњене  су све несугласице које су постојале у претходних пар година о томе како се долази до државине војне имовине.

Већ од понедељка, казао је министар одбране, почеће израда лицитационог елабората који ће бити предат Републичкој управи јавних прихода како би проценила вредност војне имовине.

– Када дођемо до реалне цене, даћемо је локалној самоуправи да се изјасни. Локална самоуправа има право да те објекте, има их више од 20 са око 7.500 квадратних метара  и 14 хектара земљишта купи, на 60 једнаких месечних рата. Не онако како се куповало у периоду пре 2012. године, да се војни објекти за дан препродају другоме, а да војска никад не добије паре, или тако да морамо касније да правимо нове анексе уговора. Него да то буде реално јер војска више нема имовине да је поклања. Можемо се договорити и о замени за станове у Лозници, за  Министарство одбране, а у Лозници нам је потребно десетак трособних и двособних станова за пензионисана војна лица зато што је војска одавде отишла 2007. године. Републичка управа јавних прихода процениће и станове које град даје – казао је Гашић, додајући да му је драго што је чуо од градоначелника  да локална самоуправа  није задужена, нема вишак запослених радника, и што се велики део буџета улаже у социјалну политику и инвестиције.

Градоначелник је оценио да град сада има јасну ситуацију и градска управа ће у сарадњи са Министарством одбране кренути у преузимање касарне “што ствара нову развојну перспективу за град”.

– Хвала Министартсву одбране и министру на подршци коју смо имали у време прошлогодишњих поплава као и ове године, када је на наш захтев је Војска Србије одмах послала војне цистерне чиме су ублажене тешкоће грађана у редовном снабдевању водом. Захвални смо и што је годину дана  војска ангажована на  одржавању понтонског моста на Јадру у Драгинцу, а министар је рекао да ће, уколико током радова на мосту буде потребе,  војска, као и увек, бити уз свој народ – казао је Петровић после састанка у градској управи.

Планом генералне регулације, усвојеним на седници Скупштине града прошле године, предвиђено је да се на простору некадашње касарне “Клупци”, граде стамбено-комерцијални објекти. Према закључку Владе Србије од краја априла 2009. године, некадашња касарна “Клупци” уврштена је у Мастер план располагања непокретностима које нису неопходне за функционисање Војске Србије и ”предмет је конверзије”, а првенство у преносу права на коришћење има локална самоуправа. Град се више пута обраћао држави, а сада су ствари коначно конкретизоване и померене са “мртве тачке”. Касарна се у Клупцима налази од   педесетих година прошлог века, да би у првој деценији овога војска престала да је користи.

Обећање

Гашић је рекао да је заинтересован да помогне породици Николић из Јадранске Лешнице коју је недавно посетио. Поновио је да ће се лично ангажовати и истрајати у том обећању.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )