150. ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ЈОВАНА ЦВИЈИЋА – Завршени “Цвијићеви дани”

150. ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ЈОВАНА ЦВИЈИЋА – Завршени “Цвијићеви дани”

CVIJICEVI DANI

Уз обележавање 150. годишњице од рођења Јована Цвијића, током манифефестације посвећене географу светског гласа, лознички Центар за културу обележио је и 130 година од рођења Цвијићевог ученика Боривоја Ж. Милојевића. О њиховој преписци сведочи и изложба у Музеју Јадра, која је отворена до краја месеца

 

Манифестација “Дани Јована Цвијића”, која је ове године била посвећена 150. годишњици од рођења чувеног географа, завршена је у среду гостовањем  учесника Међународног научног скупа, организованог у Београду поводом великог јубилеја. Уз обилазак вишенаменског објекта у Тршићу, посету Музеју језика и писма и Вуковој кући, за госте је организована и посета Галерији “Мића Поповић” и Музеју Јадра у Лозници, као и пријем у градској кући. Угледни научници из целог света на овај начин завршили су своје вишедневно научно окупљање посвећено научнику Јовану Цвијићу које је организовано у сарадњи Географског института и Српске академије наука и уметности. Овој посети, током манифестације у Лозници, претходио је програм Центра за културу, у оквиру којег је у уторак у Музеју Јадра отворена изложба “Боривоје Ж. Милојевић, ученик Јована Цвијића” ауторке Биљане Радичевић, географа у Центру за културу.

– Овом манифестацијом, коју организујемо већ две деценије, обележавамо век и по од рођења Јована Цвијића, али и 130 година од рођења његовог ученика Боривоја Ж. Милојевића, рођеног у Пецкој код Осечине. Он је на Цвијићев предлог постављен за редовног професора Београдског универзитета, један је од оснивача Српског географског друштва а био је и редовни члан САНУ (Српске академије наука и уметности). Ова изложба обухвата његов живот и рад, а акценат је стављен на преписку са Цвијићем. Преписка је из архива САНУ, у оквиру заоставштине Јована Цвијића и садржи 35 писама, а ми смо објавили нека од њих. Изложено је 20 паноа и то је наставак претходних изложби о Цвијићу. Иначе, све те изложбе су обједињене и  постављене су на сајту нашег Центра за културу – каже ауторка Биљана Радичевић додајући да изложба траје до краја октобра.

О поставци је говорио и Борисав Челиковић, уредник едиције “Корени” у ЈП “Службени гласник”. Он је у уторак 13. октобра у свечаној сали Гимназије “Вук Караџић” учествовао и у програму “Занимљива географија”, где је одржао предавање “Боривоје Милојевић – Теренска истраживања Јадра и Рађевине”, а на којем су своје радове представили ученици ОШ “Вук Караџић” из Липнице, ОШ “Браћа Рибар” из Доње Борине и лозничке Гимназије.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )