У НОВОМ САДУ – Лозничани играли у колу за Гиниса

ZA GINISA KUD KARADZIC

На новосадским улицама и булеварима у недељу 4. октобра око 12.000 играча из Србије и још десет земаља, у народним ношњама, пред више хиљада Новосађана, одиграло је велико коло у намери да оборе Гинисов рекорд у најдужем колу на свету. Међу играчима било је и тридесетак чланова првог фолклорног ансамбла лозничког КУД “Караџић”, који су, поред заједничког кола, имали и сопствени наступ, као и други гостујући ансамбли.

– Наши извођачи су били део кола дуж Булевара слободе, на Новом насељу, а посебан наступ са оркестром, пре званичног кола, имали смо испред школе “Коста Трифковић”  – казао је Драган Тошић, председник КУД “Караџић” по повратку из Новог Сада.

Са манифестације “Велико коло за Гиниса” послата је порука да Нови Сад представља “центар европског фолклора, центар традиције и свега најлепшег што Република Србија може да пружи у културолошком погледу”, као и да ће ова манифестација бити још једна “степеница на путу ка освајању титуле Европска престоница културе 2021. године”. Играчи, различите старосне доби, ухваћени за руке у непрекидном ланцу дугом шест километара, дуж четири новосадска булевара, одиграли су у континуитету Велико бачко коло, Катанку и Ужичко коло, праћени музиком са осзвучења, а овај сплет игара из Србије највероватније ће и званично ући у Гинисову књигу рекорда. Досадашњи рекорд у тој категорији било је коло које је играло 250 људи а у наредним данима, пошто одговарајућа комисија провери све детаље новосадске манифестације, из Лондона треба да стигне и званична потврда да је Велико коло играно у Новом Саду нови рекордер.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )