МЛАДИ ТАЛЕНТИ – И млади то могу

МЛАДИ ТАЛЕНТИ – И млади то могу

Igor Vasic

Игор Васић, ученик прве године лозничке Гимназије, доскора ђак „Антине“ школе, аутор је Збирке припремних питања из биологије за ученике осмог разреда која ће се у Лозници у продаји  наћи у октобру. Издавач је Регионални центар за таленте

Кад  неће старији, можемо и ми млади – овом девизом се руководио млађани Игор Васић, новопечни лознички гимназијалац, некадашњи ђак ОШ „Анта Богићевић, када је одлучио да прекрати  муке својим вршњацима и онима који долазе после њих тако што ће написати Збирку припремних питања из биологије за ученике осмог разреда. Тога се није досетио ниједан наставник, док је, како каже Игор, Збирка задатака из математике добро урађена, по поглављима, што много олакшава ђацима када се припремају. На другој страни за такмичења из биологије постоје само уџбеници, нема никакве литературе и ту је за успех пресудно знање, али и срећа да ће се, како каже Игор, „потрефити баш оно што сте ви прочитали.“ Његова Збирка задатака из биологије  може да послужи не само за такмичења, већ и за малу матуру као и за редовну наставу. А како је дошао на идеју да је напише?

– У осмом разреду учествовао сам на бројним такмичењима првенствено из биологије, проблем је био што смо у припреми морали да користимо пет уџбеника што је доста компликовано и одузима пуно времена, па сам дошао на идеју да осмацима олакшам учење и све те уџбенике који се користе сврстао сам у један. Радио сам пуна три месеца, започео  у јуну а завршио 24.  септембра. Рецензенти су то касније погледали и збирка је задовољила потребне критеријуме – каже Васић.

Књига која је штампана у тиражу од пет стотина примерака у Лозници ће моћи да се купи у октобру, а како каже Игор, наставици из других градова су за њу итекако заинтересовани и већ су почели да је набављају. Издавач је Регионални центар за таленте за округ Лозница.

Иначе, љубав према биологији у Игору је пробудила наставница Зора Кашиковић која је ове године отишла у пензију, захваљујући њој са такмичења из биологије враћао се са бројним наградама. На Окружном такмичењу био је први са максималних сто бодова, исто толико бодова имао је на државном такмичењу Регионалног центра за таленте, док је његов научни рад био трећи.  Такође, у седмом разреду био је други на државном такмичењу.

– Код билогије ме све привлачи, волим биљке, волим човека, имам микроскоп од петог разреда на коме сваке недеље нешто проучавам – каже нам Игор који већ сада зна да ће студирати медицину која је и те како повезана са биологијом.

За разлику од својих вршњака, врло мало времена проводи за компјутером, више воли микроскоп, углавном је напољу са друштвом и често вози бицикл. Вршњацима поручује

да треба да имају циљ у животу, којег могу остварити само ако су упорни и да од њега не одустају одмах на почетку, чим наиђу на неки проблем. Онда од остварења циља нема ништа. Издавањем Збирке задатака, петанестогодишњи Игор Васић је показао и себи и другима да он од својих циљева не одустаје.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )