У НАЈАВИ НОВИ ЗАКОН О ЛЕГАЛИЗАЦИЈИ – Тачка на дивљу градњу?

У НАЈАВИ НОВИ ЗАКОН О ЛЕГАЛИЗАЦИЈИ – Тачка на дивљу градњу?

legalizacija

Нови закон о озакоњењу нелегалне градње  који би требало да буде донет до краја октобра предвиђа ниже трошкове и три пута мање докумената. За породичну кућу до 100 квадрата уместо шест  докумената и 2,855 милиона динара, биће довољна два документа и 12.000 динара!

– У Србији данас има укупно 1.476.433 нелегалних, што је 30 одсто укупног броја изграђених објеката. Такво стање је неодрживо, црта мора да се повуче и зато смо припремили нови закон о озакоњењу. Али, за разлику од досадашњих, овај закон ће омогућити свима да брзо, лако и јефтино озаконе имовину – рекла је пре пар дана на конференцији за штампу Зорана Михајловић – потпредседница Владе Србије.

Нови закон о озакоњењу нелегалне градње Скупштина би требало да донесе у октобру и он ће ступити на снагу на дан доношења док ће грађевински инспектори имати рок од шест месеци да попишу нелегалне објекте. За објекте за које никада није поднет захтев за легализацију, по завршетку пописа грађевинска инспекција ће донети решење о рушењу, које се неће извршавати до правоснажног окончања поступка озакоњења. Објекти за које не буде издато решење о озакоњењу биће срушени. Решење о озакоњењу издаваће се  за најмање 23 дана, а највише 143 дана.

По новом закону бесправно сазидани објекти биће легализовани по цени нижој и до 130 пута, а шансу да озаконе своје квадрате имаће и они власници који до сада нису поднели захтев за накнадно издавање грађевинске и употребне дозволе. Уз пријаву, власницима ће уместо шест докумената као што је то било до сада, бити потребна само два документа – извештај затеченог стања и доказ о својини. Примера ради, за кућу од сто квадрата уместо 2,8 милиона динара власници ће плаћати само 12.000 динара и то девет хиљада  динара за извештај о затеченом стању и доказ о праву својине на објекту и три хиљаде  динара за таксу локалној самоуправи. Власници који су поднели захтев за легализацију објеката до двеста квадрата плаћаће таксу од 10.000  динара, а до триста квадрата – 20.000 динара. Цене су ниже и зато што се држава одрекла свих осталих такса и накнада, које је до сада убирала од легализације.

Они који су већ поднели захтев, а у питању је 771.000 објеката, неће морати да подносе нове уколико имају приложена сва потребна документа, већ ће платити таксу у зависности од квадратуре и намене објеката и после тога, имовина ће бити уписана у својинску евиденцију.

Објекти грађени на клизиштима, јавним површинама, заштићеним зонама и местима као што су национални паркови, неће бити легализована, а свима који сада почну да граде на дивље да би искористили време до примене новог закона, објекти неће бити легализовани, а стање ће бити проверено на терену ортофото снимцима.

Код објеката код којих нису решени имовински односи  на земљишту примењиваће се постојећа законска решења, која обухватају и  откуп земљишта у јавној својини директном погодбом. Власници ће имати рок 30 до 90 дана због нерешених имовинско-правних односа да доставе доказ о одговарајућем праву, за извештај о затеченом стању 30 дана, доказ о плаћеној такси за озакоњење петнаест  дана и за издавање решења о озакоњењу осам дана.

Да ли ће најновији закон коначно ставити тачку на нелегалну градњу, остаје да се види, али, очигледно је да ниједан досадашњи закон нити акт овај проблем није успео да реши.

Да подсетимо, ово је шести пут по реду да држава доноси законе о легализацији, 2003. године Закон о планирању и изградњи који је измењен најпре, 2006. када су продужени рокови и смањен обим потребне документације, па  2009. године када је предвиђено умањење накнаде за уређење земљишта од 60 одсто за кућу од сто квадрата,  па затим 2011. када је предвиђен попуст од 99 одсто за исту накнаду, да би  2013. године донела нови Закон о легализацији где висину накнаде одређују локалне самоуправе. Све то није помогло и дивља градња је цветала.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )