РОМСКИ КАРАВАН УМЕТНОСТИ – Да, то сам ја!

РОМСКИ КАРАВАН УМЕТНОСТИ – Да, то сам ја!

kal

После вишемесечног путовања кроз градове Србије, “Ромски караван уметности” стигао је у Лозницу уочи Вуковог сабора где је у Вуковом дому културе отворена изложба портрета познатих Рома света, а потом одржан и концерт групе “Кал”.  Караван, мултидисциплинарни пројекат чији је циљ да промовише ромску културу и уметност, покренут је у децембру 2014. године, а иза њега стоје Ромски културни центар (РКЦ) и организација Цивил Ригхтс Дефендерс. Директор РКЦ и вођа групе “Кал” Драган Ристић отварајући изложбу рекао је  да је веома почаствован позивом да учествује у програму Вуковог сабора.

– Долазио сам у Тршић и на Вуков сабор као дете и за мене је то једна од најзначајнијих културних манифестација у земљи. Ако она означава суштину националне културне еманципације, онда је утолико важније што су Роми као једна од врло значајних националних мањина увршћени у њен програм. То говори о промени свести код већине у Србији, а наш циљ и јесте да укажемо да нису Роми само они који живе на маргинама свих социјалних и културних збивања и да постоје Роми који су дали значајан допринос светској култури и цивилизацији, а да многи и не знају њихово порекло, рекао је Ристић објашњавајући тиме и назив изложбе “Да, то сам ја”.

Ристић, позоришни продуцент по образовању, уметник и музичар по вокацији,  припадник је, како је рекао, ромског народа о којем се мало зна. Зато је он посетиоцима изложбе у галерији “Мина Караџић” приредио шетњу кроз време водећи их од портрета до портрета знаменитих Рома који су у различитим периодима и деловима света оставили дубок траг пошто су кренули у велику сеобу из Индије 1818. године.

Међу 16 изложених портрета налазе се научници као што су Софија Ковалевска (1850-1891), прва руска математичарка и прва професорка у северној Европи и дански нобеловац Аугуст Кроф који је још 1920. добио ту престижну награду из области медицине. Жуселино Кјубичек, син чешке дисиденткиње ромског порекла, био је председник Бразила од 1956. до 1961. године, а Викторија Мохачи, прва ромска представница у Европском парламенту. У њиховом друштву је и Саит Балић (1932 – 1998), машински инжењер и један од председника Интернационалне ромске уније коју је покренуо ромски активиста из Војводине Слободан Лала Берберски 1971. Ова организација има статус посматрача у УН, а на њеном челу био је и оскаровац Јул Бринер, рођен као Јулиј Борисович, руски Ром. Мање-више познати је његов колега Чарли Чаплин на свет дошао у циганском каравану код Вест Мидленса и да му је краљица Елизабета доделила чин витеза као једном од најзаслужнијих грађана велике Британије. Међутим, мање је познато да је сер Мајкл Кејн, такође један од филмских великана, такође Ром, као и заносна Рита Хејворт. Пабло Пикасо, свестрани шпански уметник, један од родоначелника кубизма, био је Ром као и бројни славни музичари међу којима су Елвис Присли, Ђанго Реинхарт, Рони Вуд или Адам Ант, а њихово друштво по трагу који је оставио на музичкој сцени света као и у свом народу је и наш Шабан Бајрамовић.

После изложбе Ристић је посетиоце дочекао на сцени Вуковог дома културе где је са члановима своје групе “Кал” приредио концерт који је, као и изложба,  остварио своју мисију

да “допринесе смањењу етничке дистанце према овом народу”.

КАЛ је урбана ромска група чији су музички стил западни критичари назвали Роцк’н Рома. Од 2006. године, када су основани, одсвирали су у иностранству преко 600 концерата. Наступали су на најзначајнијим домаћим, европским и светским фестивалима и постигли завидну европску каријеру.

З. В.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )