ДРЖАВА РЕШАВА ЕКОЛОШКЕ ПРОБЛЕМЕ – Почиње санација депоније јаловине у Зајачи

ДРЖАВА РЕШАВА ЕКОЛОШКЕ ПРОБЛЕМЕ – Почиње санација депоније јаловине у Зајачи

????????????????????????????????????

Почетком октобра треба да почну радови на санацији јаловине из топионице у Зајачи на којој се налази око 500.000 тона огарака антимона. Пројекат вредан око 240 милиона динара треба да буде реализован у две фазе и завршен до новембра наредне године

Споразум о сарадњи на реализацији пројекта санације, затварања и рекултивације депоније јаловине из топионице у Зајачи потписала је прошле седмице у Лозници министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић са градоначелником Лознице Видојем Петровићем. Саопштено је да ће посао вредан 240 милиона динара бити урађен у две фазе, а очекује се да  пројекат буде завршен најкасније до првог новембра 2016. године.

Министарка је рекла да је “изузетно задовољна” што Министарство пољопривреде и заштите животне средине у сарадњи са Градом Лозницом може рећи да почиње реализацију пројекта санације, затварања и рекултивације депоније јаловине из топионице Зајача. Загађење  животне средине у Зајачи озбиљних је размера, а оваква депонија је изузетна опасност по животну средину, земљиште, водне ресурсе на овом подручју и велика је претња здрављу становништва. На депонији је око 500.000 тона огарака антимона, 80.000 тона шљаке антимона, 15.000 тона шљаке олова,  5.000 тона филтерског оксида, а то је велика концентрација изузетно опасних материја које су одлагане деценијама. Министарство је у овогодишњем буџету обезбедило новац и у наредном периоду расписаће јавну набавку.

– Радови  на санацији депоније планирани су у две фазе.  У првој фази, ове године, биће спроведен грађевински и остали припремни радови нискоградње укупне вредности од око 143 милиона динара. Очекујемо да ће радови кренути врло брзо, почетком октобра.  Друга фаза следи наредне године и обухвата остале завршне радове – застирање депоније фолијама, геотекстилом, земљом, а њихова је вредност  78,8 милиона, а онда следе хидрограђевински радови, рекултивација и озелењавање, вредни око 13 милиона динара. Очекујемо да ће пројекат бити најкасније завршен првог новембра 2016.  а његова процењена вредност је око 240 милиона динара. Важно је да крећемо и надам се да ће грађани бити задовољни и да ћемо завршетком ових послова решити један од највећих еколошких проблема у Србији – рекла је  министарка Богосављевић Бошковић.

Т.М.С

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )