НА МУЗЕЈУ ЈЕЗИКА И ПИСМА У ТРШИЋУ – Спомен-плоча Јернеју Копитару

НА МУЗЕЈУ ЈЕЗИКА И ПИСМА У ТРШИЋУ – Спомен-плоча Јернеју Копитару

OTKRILI SPOMEN PLOCCU JERNEJU KOPITARU

Првог дана овогодишњег саборовања на зиду крај улаза у Музеј језика и писма у Тршићу откривена је спомен-плоча Јернеју Копитару, словеначком лингвисти и једном од најзначајнијих сарадника Вука Стефановића Караџића. Плочу су открили државни секретар у Министарству културе и информисања Србије Саша Мирковић и саветник министарке културе Словеније Игор Коршич чиме су започели програми 82. Вуковог сабора.

Коршич се у име словеначке министарке културе и словеначког народа захвалио што је стављено овако лепо обележје и казао да је то је само  наставак добре сарадње коју су започели Копитар и Вук. Према речима Саше Мирковића,  Министарство културе и информисања је сетом медијских закона и изменама Закона о култури, дефинисало нешто што се зове јавни интерес, а прворазредни јавни интерес  је очување правописа, културне баштине и подршка уметничком стваралаштву.

 – Данашње заједничко откривање спомен-плоче са колегом из Словеније пример је како треба промовисати вредности које подржавају Министарство културе и Влада Србије. Као отац ђака првака, ових дана се суочавам са лепотом учења првих слова. Сада, из ове  перспективе, откривам сву величину онога што нам је оставио Вук Караџић и што је уз помоћ његовог кума Јернеја Копитара постала вредност којом треба да се поносимо – казао је Мирковић.

Они су после тога заједно са министром културе и информисања Иваном Тасовцем присуствовали и отварању изложбе “Копитар и Вук” у Музеју језика и писма. Изложбу аутора Мирослава Терзића, историчара Музеја језика и писма, отворио је Маријан Руперт из Народне универзитетске књижнице из Љубљане. Иначе, Јернеј Копитар (1780 – 1844) важи за једног од оснивача славистике и реформатора словеначког језика, а Вуку Караџићу помагао је при успостављању српског књижевног језика утемељеног на народном језику. На откривеној спомен-плочи, осим датума и места Копитаровог рођења и смрти, пише да је био “Вуков кум и пријатељ”.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )