ЗДРАВСТВО – Дуге листе чекања

Loznica02 liste cekanja u loznickoj bolnici osam operacija katarakte nedeljno foto s.pajic

Према подацима Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗЗО), ажурираним почетком септембра, на листи чекања за операцију катаракте са уградњом интраокуларног сочива у лозничкој Општој болници налази се 557 пацијената, а последњем, који је на листу уписан 28. јула, очекивани термин за пријем у болницу због операције је 30. јул 2017. године! Како је објављено на званичном сајту РФЗЗО, ових дана на операцију катаракте пристижу пацијенти који су на листи чекања од средине маја 2014. године, док се операцији до краја ове године могу надати они пацијенти који су на листи чекања од септембра прошле године. Према објављеној листи, за данас (11. септембар) на програму за операцију су пацијенти који су на листи чекања од 8. и 25. децембра 2014. године.

– Дневно се у специјалистичкој амбуланти за очне болести Опште болнице  обави око 80 прегледа, који се, иначе, не заказују. Операције катаракте раде се по листи чекања, а недељно се, сада у летњем периоду, уради  у просеку осам операција. У зимском периоду број је већи, а све операције обавља др Александар Исаковић, начелник одељења офталмологије – кажу у Општој болници.

Што се тиче уградње ендопротеза кука (цементна протеза), на листи чекања налази се седам пацијената, од којих је први на листи од 28. априла а операција му је заказана за 19. октобар. Пацијент који је уписан на листу 1. јула, требало би према плану да буде оперисан 28. децембра, док је за операцију 18. јануара 2016. године планиран пацијент који је на листи од 2. јула.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )