СНАБДЕВАЊЕ ВОДОМ У ГОРЊЕМ ЈАДРУ – Врућине прошле, вода коначно стигла

СНАБДЕВАЊЕ ВОДОМ У ГОРЊЕМ ЈАДРУ – Врућине прошле, вода коначно стигла

PROBLEM NI(JE RESSEN

Драгинац је у уторак после подне добио воду, али снабдевање у брдским пределима и даље је нередовно. У “Водоводу” истичу да је поправљање ситуације после кише само доказ да воде није било довољно због ненаменске потрошње

Тропски талас је прошао, али осетан пад дневних температура није одмах решио проблем снабдевања водом у селима горњег Јадра како се то очекивало. У “Водоводу” кажу да је систем пун и да воде има, а у уторак после подне коначно је потекла и из славина у драгиначким домаћинствима.

Према речима Милутина Ковачевића, помоћника директора за техничка питања у “Водоводу”,  “све је пуно и сви имају воде”.

– Стање је нормализовано, а у понедељак је производња била око 25 хиљада метара кубних дневно. Због временских непогода дошло је до нестанка струје па воде није било на подручју Великог Села, Брадића и Брњца, али је у уторак све нормализовано. Пад температуре и мања киша потврдили су да је проблем расипање воде, односно, њено трошење у ненаменске сврхе и претварање градског водовода у велики заливни систем. Осим заливања удар је и пуњење кућних базена јер су они од десетак и више кубика и када се напуни таквих две-три хиљаде то је проблем. Када се користи наменски воде има довољно – каже он.

Ковачевић је потврдио и да су регистроване две наручене цистерне капацитета од по пет кубика, али да још није донета сва потребна опрема и да би требало да буду у функцији до краја седмице, а биће употребљаване искључиво за превоз воде за пиће.

– Очекивали смо да са падом температуре буде воде, али је стигла тек у уторак око 15 часова и од тада није долазила цистерна. Проблем је тренутно решен, али се бринемо да чим угреје, не буде опет иста песма. Драгинац је непрекидно без воде био 15 дана, цео талас оних великих врућина, а пре тога је долазило по сат, два. Видећемо докле ће бити воде и колико ће снабдевање бити редовно – рекао је у среду председник МЗ Драгинац Миленко Ђурић.

Члан Градског већа Драгослав Добрић каже да је ситуација нешто боља, али где воде није било у највишим зонама села горњег Јадра и даље нема редовног снабдевања.

– Драгинац јесте добио воду, али горње коте по селима је још увек немају, али пошто се најављује киша, мислим да ће је и оне добити.  Мора се обезбедити редовно снабдевање водом јер за десет дана почиње школска година и не може у драгиначку школу кренути 300-400 ђака ако тамо и у издвојеним одељењима  нема воде. Цистерна “Нашег дома” је и данас била на терену, а у складу са стањем снабдевања водом ускладићемо њено даље ангажовање  – рекао је прекјуче  Добрић.

Докле ће бити “чесмоваче” у селима горњег Јадра зависиће, чини се, најпре од временских прилика јер је и последња “водна криза” показала да чим звезда упече, без обзира на производњу, ње нема довољно због, како стално објашњавају у ‘”Водоводу”, “ненаменске потрошње”.

У Текеришу неисправна вода

Добрић каже да је у Текеришу проблем запушење старог водовода који је 1928. направила чешка влада. “Водовод” је успео да га отчепи, али је анализа показало да је вода неисправна за пиће. Због тога су на јавним чесмама истакнута упозорења да је вода неисправна, а цистерна са водом за пиће била је код спомен-комплекса  на Текеришу током прекјучерашњег обележавања годишњице Церске битке.

Т. М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )