ПРЕД ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ – У Лозници вишак 21 наставник

ПРЕД ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ – У Лозници вишак 21 наставник

viskovi

Министарство просвете објавило је у понедељак, по први пут до сада, листу технолошких вишкова према којој у основним и средњим школама са подручја Школске управе у Ваљеву има 36 просветних радника више него што је потребно

По први пут Министарство просвете јавно је у понедељак на свом сајту објавило листу прекробројних  у школама са циљем спречавања запошљавања „преко везе“. То, како поручују из министарства, нису листе људи који ће добити отказ, напротив, они ће  имати предност при запошљавању у некој од школа где постоји потреба за новим радним местима. Из дана у дан  листа се допуњава, како пристижу подаци које достављају директори школа, а коначни списак биће готов до 31. августа. Претпоставља се да ће на коначном списку бити између двадесет до тридесет хиљада просветара.

Листе технолошких вишкова предвиђене су Посебним колективним уговором као резултат договора са синдикатима и представљају додатну заштиту права запослених у просвети. Синдикалисти поручују да је објављивање спискова прекобројних важно како директори више не би могли да скривају норму и примају људе по свом нахођењу уместо да часове распоређују онима који су остали без пуног фонда. Идентитет просветара на листи је заштићен, па су уместо имена наведене шифре, на њима наставници могу да виде где има слободних места, а директори да ли има кадрова који су им потребни.

Међу запосленима за којима је делимично или сасвим престала потреба јесте и ненаставни кадар. Међу њима су чистачице, ложачи, куварице, библиотекари, секретари али и директори школа.

У основним и средњим школама које припадају школској управи Ваљево, међу којима је и Лозница, Крупањ, Љубовија и Мали Зворник, има 36 просветних радника више него што је потребно. Улозничким основним школама  према тренутним подацима 21 наставник је технолошки вишак, Малом Зворнику шест, Љубовији један а у средњим школама у Лозници вишак представља пет наставника, у Љубовији два а у Крупњу један наставник. Гледајући по школама, ОШ „Петар Тасић“ у Лешници има шест наставника више, „Доситеј Обрадовић“ у Клупцима пет, „Вук Караџић“ у Липници четири, „Мика Митровић“ у Брезјаку два и по један у школама „14. октобар“ у Драгинцу и „Свети Сава“ у Липничком Шору. Од лозничких средњих школа по два наставника више имају у Средњој школи „Свети Сава“ и Техничкој школи, а једног у Гимназији „Вук Караџић“. У питању су професори српског, француског, енглеског и јапанског језика и књижевности, професори музичке, ликовне и физичке културе, биологије и екологије, хемије, наставник разредне наставе…

Доступност ових података показала је колико је људи у просвети претходних година примано на тридесет, двадесет или на само десет одсто норме. Њима се, поред плате, која је сразмерна степену ангажовања, уплаћују доприноси и осигурање као да раде са пуном нормом и они су просветни систем највише и коштали. Захваљујући овој листи, таквог расипања новца више не би требало да буде.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )