У ГОРЊЕМ ЈАДРУ – Киша пада – воде нема

У ГОРЊЕМ ЈАДРУ – Киша пада – воде нема

i dalje otezano snabdevanje vodom za pice u gornjem jadru vojska pozajmila cisterne foto s.pajic

Горњи Јадар и даље нема воду за пиће, а стање није битније побољшано ни после прошлонедељних киша. Док у “Водоводу” објашњавају да је производња нормална и да неко расипа воду, житељи драгиначких села незадовољни количином коју добијају уз помоћ војних цистерни. Радна група на терену проверава могућности коришћења цистерне која је стигла у “Водовод”

Обилне падавине протеклих дана нису битније утицале на побољшање стања у снабдевању Горњег Јадра водом за пиће. Ситуација је и даље тешка а мештани више села око Драгинца незадовољни су количином воде која им се испоручује помоћу две војне цистерне. Према речима Миленка Ђурића, председника Савета МЗ Драгинац, док војска са цистерном обиђе 60 кућа, направи огромне трошкове у потрошњи горива, а народ је и даље незадовољан оним што добија.

– Вода се испоручује домаћинствима у пратњи комуналне полиције и свака кућа добија по 50 литара. Не знамо како су надлежни израчунали да је ова количина довољна за наше дневне потребе. Па нама није проблем да купимо воду за пиће и у продавници, али ми већ месецима немамо воду да се окупамо, а стоку напајамо водом са Јадра. Градски водовод за нас као и да не постоји. Добили смо воду у уторак, а већ у среду је нестала. Киша пада, а воде нема. У Јаребицама, и на вишим котама, вода није ни стизала – каже Ђурић.

И у лозничком “Водоводу” кажу да ситуација није знатније промењена ни после киша, али тврде да је њихова производња у редовном нивоу.

– Олуја и кише направиле су нове проблеме на електромрежи, па је због нестанка струје било потешкоћа и са пумпама за воду. Ситуација на терену драгиначких села је нешто боља али проблеми су и даље присутни – кажу у “Водоводу”.

Овом предузећу су од 1. до 3. августа требало да буду испоручене две нове цистерне, али то није учињено па је испоручилац, да не би добио пенале, послао замену. У Градском већу кажу да је радна група за праћење снабдевања у обиласку терена како би утврдила да ли ће ова цистерна бити употребљива, с обзиром на њене габарите.

– По редовном плану набавки “Водовод” је обезбедио две нове цистерне које нису задовољиле техничке квалитете, па су враћене произвођачу на дораду.

Испоручилац је као привремену замену послао цистерну чија је запремина 12 кубика воде и, највероватније, да ће у наредном периоду она заменити цистерне које нам је послала Војска Србије. Очекујемо да ће она већ крајем недеље бити на терену а дневни трошкови од око 250 евра за потребе горива, које сада град има, требало би да буду преполовљени – каже Драгослав Добрић, члан Градског већа и радне групе за праћење снабдевања становништва водом.

Он се нада да ће и киша допринети побољшању стања на терену, али и даље изражава чуђење да воде нема иако је производња у “Водоводу” стабилна.

– Менаџмент “Водовода” тврди да има довољно воде у Горњем Јадру, али, пошто живим тамо, уверио сам се да то није тако. Термин виша кота, који се користи за опис зона у које вода за пиће не долази, није адекватан јер то нису неке изразите висине. Карлаган ја на 120 метара, а највиша кота у том крају је на око 230  метара. Воде нема, а где отиче, то се мора утврдити. Занимљиво је и да комунална инспекција на терену није забележила ниједан случај расипничког коришћења воде за пиће, док приватни бунари пресушују. Нелогичности које се дешавају морају бити разрешене јер оно што је чињеница то је да Горњи Јадар не добија воду преко водоводне мреже – поручује Добрић.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )