У ГОРЊЕМ ЈАДРУ – Жедна села поје из цистерне

У ГОРЊЕМ ЈАДРУ – Жедна села поје из цистерне

NIssta bez cisterni

Градска вода допрема се у цистерни, а вода за стоку довлачи из Јадра у селима Горњег Јадра која данима немају воду. “Водовод” чини што може, али прекомерна потрошња у нижим котама, а посебно ноћно заливање онемогућавају да вода стигне до сваког потрошача

Ново лето – стари проблем. Чим је спољна температура  прескочила 30 и који подељак неки су лознички водовод почели да користе као заливни систем. Док они пуне базене, заливају баште и усеве, перу стазе и аутомобиле, мештани села Горњег Јадра имају суве славине и не могу ко људи ни жеђ да угасе, ни да се освеже на овој врућинчини.

Јесте лознички “Водовод” поново апеловао да се због екстремно високих температура вода за пиће користи рационално и наменски, а не за заливање башта, пуњење базена, поливање улица и слично јер ће једино тако бити омогућено да сви грађани у овим условима имају воду за пиће и хигијенске потребе, али резултата нема. Решење су цистерне, оне које шаље град и оне које имају сељаци па воду из реке вуку тракторима. Како је на тридесет и кусур без воде одлично знају мештани Драгинца и осталих села Горњег Јадра. Ко зна које им је ово лето да се „туширају“ водом из буради и поливају као да не живе у 21. веку. Упржило, крчка се и њива и асфалт, а кроз Драгинца само зује трактори и вуку цистерне. Релација свима иста, до Јадра па назад напојити жедну стоку или залити ужарену купину и друге усеве док их врелина није начисто упропастила. Председник МЗ Драгинац Миленко Ђурић, каже да воде уопште нема последњих десетак дана и то “ни капи”.

– Алтернативно решење је са цистернама, а можете замислити  кад цео Горњи Јадар снабдева једна цистерна. Они се труде колико је то могуће, али ту има много становника. Највећи проблем су Хладњача, људи у становима, војска која ради на понтону, амбуланта, срећа је што школа сад не ради. Док није у доњем делу територије града Лознице почело заливање имали смо воду по неколико сати дневно, а сад ни капи. За пиће може да се купи, али немамо чиме да се окупамо, а овде ради 300 људи плус народ који свакога дана има посла у пољу и око стоке. Лепо је што су у Лозници људи напунили базене па се купају по двориштима, али  ми немамо воду  ни за основне потребе. Велики проблем је и напојити жедну стоку. Недалеко од понтона урађен је алтернативни прилаз Јадру да би људи могли да пуне цистерне. Међутим, стока неће да пије воду из Јадра, тамо где се узима је миран, готово стоји па је вода као устајала. Зовем сваки дан градску власт да нешто учине јер ово су ванредни услови. Ако треба нека на неколико дана,  док не прођу врућине, траже цистерне од других места. У Београду цистерне стоје на улици да се људи освеже, а овде их нема довољно да свуда развезу градску воду – каже он.

Светлан Радивојевић из Јаребица откупљује млеко за шабачку млекару и несташица воде прави му доста проблема.

– Треба ми доста воде за млекару и кућу. Дневно ми треба хиљаду литара, за млекару најмање 300, а за домаћинство, стоку, још 700 литара. Нема градске воде па је проблем прање посуда у млекари, напајање стоке, купање, ма све. Сада се сналазим и кад довезу из Лознице пуним десет буради и чекам кад ће поново доћи. Овако је и у околним селима. Ко има цистерну, иде на Јадар по воду, један комшија десет пута дневно иде тамо-вамо јер залива купину – каже он.

Ратко Бошковић из истог села има бунар па лакше подноси сушу у славинама.

– Да није бунара, било би гадно. Имам добру воду за пиће, а могу и на напојим краве и свиње. Ко нема бунар, долази па узима воду бар да окваси грло. Увео сам и ја градску воду, али шта вреди кад нестане свако лето чим угреје – каже он па нуди ледену бунарску воду од које чаша ороси.

Милутин Ковачевић, помоћник директора за техничка питања у “Водоводу”, каже да су сви бунари и подстанице у функцији, квалитет воде је добар, рестрикције нема, једино што вода не стиже до свих потрошача.

–  Производња је 28.000 кубика дневно и то је максимално, више не може да се пропусти кроз цевоводе. То је по 450 литара по човеку, а норма је 150, али због нерационалне потрошње она не стиже до свих потрошача. Апелујемо стално да се вода троши рационално и наменски, али се то не чини. На мерачима протока види се да у ноћним сатима у појединим нижим, добро снабдевеним деловима мреже, потрошња порасте дупло јер крене заливање. Да бисмо сви имали воду решење је солидарност, али је она изостала – каже он додајући да осим села Горњег Јадра проблеме имају и у вишим деловима Чокешине.

Тренутно до жедних села иде један до две цистерне КЈП “Наш дом” док ће две цистерне које је наручио “Водовод” стићи тек почетком августа. У “Нашем дому” кажу да дневно оде најмање пет цистерни, а осим свакодневних одлазака у Зајачу и Корениту, где се вода одвози дуже од годину дана, обилазе се и  Драгинац, Јаребице, Симино Брдо, Велико Село, Ступница, Шурице, Јадранска Лешница и још негде где затреба. Почело је 7. јула и трајало до 11, онда је било воде, да би цистерне поново кренуле од 16. јула.

Мештани села Горњег Јадра годинама имају суве славине у летњим месецима, а надају се да ће после најављеног завршетка пумпне станице у Горњем Добрићу коначно решити тај велики проблем.

Забрана заливања

На седници Градског већа у уторак усвојен је захтев ЈП “Водовод и канализација” за предузимање мера у случају несташице воде.

Због високих температуре које трају  дужи период као и прогнозе да ће и даље трајати, Градско вће је наложило рационално коришћење воде за пиће, односно забрану да се са њом заливају баште, пуне базени, поливају улице и тротоари,  паркови, и користе фонтане.

Контрола примене ових мера поверена је Одељењу за инспекцијске послове – Комунална инспекција и Комуналној полицији Града Лознице. Пошто град располаже са само две цистерне за воду која се користи за пиће, затражена је помоћ Војске Србије и суседних општина. Градоначелник је наложио да се предузму мере и активности на уређењу приступа рекама Јадру, Раковици, Милаковици, Грабари и Церници, како би се омогућило мештанима да са тракторским цистернама обезбеде воду за потребе стоке и заливање башта. За реализацију ових активности задужени су чланови Градског већа и директори јавних предузећа.

Радни тим

На предлог команданта Градског штаба за ванредне ситуације градоначелника Видоја Петровића, формиран је тим за обилазак терена и прикупљање информација о снабдевању становништва водом. Тим обилази подручје обухваћено градском водоводном мрежом као и оно које није  како би предузели превентивне и оперативне мере ради уредног снабдевања грађана водом за пиће у условима високих температура.

Т. М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )