ПРЕДАТЕ БУЈИЧНЕ БРАНЕ – У заштиту од поплава 70 милиона евра

ПРЕДАТЕ БУЈИЧНЕ БРАНЕ – У заштиту од поплава 70 милиона евра

PRIMOPREDAJA BRANE U LOZNICI

Три бујичне бране предате су ових дана Лозници и Малом Зворнику где су прошлогодишње мајске поплаве направиле велику штету. Држава је Лозници  обезбедила више од два милиона евра, док је 70 милиона динара вредност радова на обнови објеката у водопривреди, рекао је Марко Благојевић

У Лозници и Малом Зворнику прошлог петка је обављена примопредаја три новоизграђене бујичне бране на реци Штири у Воћњаку, и на Борјанској и Великој реци у малозворничкој општини. Према речима директора Канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима Марка Благојевића, сада се наставља посао започет 70-их година, од којег се касније услед немаштине одустало, а ове године ће почети реализација пројеката вредних 70 милиона евра, чији је циљ заштита од плављења и управљање ризиком од непогода.

Он је рекао да је у прошлогодишњим мајским поплавама Лозница претпрела огромну штету и да је на четвртом месту по штети на стамбеним објектима. За обнову оштећених и срушених стамбених објеката у Лозници држава је, каже Благојевић, обезбедила више од два милиона евра, док је 70 милиона динара вредност радова на обнови објеката у водопривреди.

– За претходних 20 година у Србији је изграђено укупно 19 оваквих објеката, а само ове године биће урађена 23. То потврђује стратешко опредељење државе да се заштитимо док је време. Србија и Лозница су безбедније него што су биле, али и даље нису безбедне. Да смо два милиона евра дали пре него што је до штете дошло, Лозница би била другачија него што је данас. Сада радимо на томе да се ово више никада не понови – рекао је Благојевић.

Стална координаторка УН и представница УНДП Ирена Војачкова Солорано, рекла је да кроз овакве радове можемо да спречимо велике последице какве су поплаве нанеле на територији Србије прошле године и да је све могло да се уради зато што су “имали добре партнере и односе са владиним институцијама пре свега са Канцеларијом, Институтом за водопривреду “Јарослав Черни”, а циљ је да све урадимо на квалитетан и брз начин”.

Примопредаји је присуствовао и помоћник градоначелника Љубинко Ђокић, који је казао да је Лозница у прошлогодишњим поплавама претрпела велику штету од око 1,7 милијарди динара и захвалио се Влади Србије која је граду упутила помоћ већу од два милиона евра, а локална самоуправа је из свог буџета у санирање последица  уложила више од сто милиона динара. Иначе, у бујичну брану на Штири извођач радова ваљевско предузеће “Ауто-транспорт” уградило је око 150 кубика бетона и око 40 кубика камена.

Река Штира је прошлог маја поплавила више од 30 кућа, а на грађевинским објектима, пољопривреди и путној инфраструктури причињена је укупна штета већа од сто хиљада евра.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )