ОДРЖАНА УЛИЧНА ПРЕДСТАВА ТЕАТРА ДУЕ МОНДИ – Деца су један народ

ОДРЖАНА УЛИЧНА ПРЕДСТАВА ТЕАТРА ДУЕ МОНДИ – Деца су један народ

Ulicna predstava

Седамдесетак лозничких дечака и девојчица одржало је уличну представу у Улици Јована Цвијића на крају седмодневне радионице италијанске позоришне трупе “Театар дуе монди”.  И овај програм финасирала је регија Емилија-Ромања, а сарадња ће бити настављена

Несвакидашњу представу уличног позоришта Лозничани су имали прилике да виде у недељу у Улици Јована Цвијића код Галерије “Мића Поповић” у извођењу седамдесетак дечака и девојчица у режији италијанског редитеља Алберта Грилија. Програмом под називом “Покретом за Лозницу” малишани су са Грилијем и глумцима “Театра дуе монди” пренели поруку мира, љубави и, надасве, толеранције. Радионица током које је програм увежбан трајала је седам дана, а врхунац је достигнут премијером на шеталишту. Луиђи де Пјетри, представник регије Емилија-Ромања задужен за спровођење програма “Подршка политици за децу и младе у Србији”, каже да је изузетно задовољан оствареним.

– У спровођењу програма подршке деци и омладини у Србији учествује много људи и сви су веома мотивисани. То је разлог више за задовољство урађеним послом. Надамо се наставку сарадње јер и ова представа шаље поруку о важности толеранције која је битна и једнима и другима – каже Де Пјетри.

Покрајина Емилија-Ромања и Министарство спољних послова Италије већ неколико година пројекат подршке деци и младима спроводе у Србији на националном и локалном нивоу. У Лозници су програми окренути младима, а колико су се учесници пројекта зближили и постали пријатељи, у складу са мишљу Меше Селимовића која је узета за слоган недељне фијесте: Пријатељство се не бира – оно бива, показују и сузе Аделе Мацоле.

– Сада када се ближи крај пројекта у септембру, желели смо га завршити на начин на који ће га деца која су наша будућност, запамтити као нешто лепо што смо радили заједно. Зато смо ангажовали ову позоришну трупу и редитеља Грилија који се у договору са Омладинским центром определио да све активности споји у речи толеранција и пријатељство. Деца су уморна из школе долазила на радионицу, а ипак су хтела да учествују. Жао ми је што их остављам, одавде носим толико лепе успомене – рекла је Мацола заплакавши и додавши да се нада поновном доласку.

Она је за ЛН открила и малу тајну, да ће ускоро бити саопштене лепе вести о дружењу деце из Лознице и Италије.

Театро дуе монди, као што му и име каже, покушава да испреплете два света, уметнички и свакодневни, стварни. Искуства у раду са децом имају из целог света јер су радили не само у Италији, већ и на подручју Јужне Америке и на афричким пространствима, а редитељ Грили упоредио је светска са лозничким искуствима.

– Радили смо широм света и сматрам да су деца свуда иста. Деца су један народ. Разлике се стварају када порасту, до десете, једанаесте године свуда су иста. Веома смо задовољни програмом који смо овде имали, забавили смо се добро, упознали много веома интелигентне деце, а један дечак нам се захвалио што је ово била прилика да стекне нове пријатеље. Управо то је један од циљева нашег рада – каже Грили, наглашавајући да би желели да се врате и поново раде са малим Лозничанима због којих је изјаву морао дати из два дела јер су упорно скандирали његово име.

Подршку уличном театру пружио је Омладински центар, а Бојан Лучић из Канцеларије за младе каже да ће сарадња са Емилија-Ромањом свакако бити настављена и да се нада још једној успешној уличној представи. Према његовим речима, већ се планирају неке сценске радионице јер би било штета не наставити активности које су усрећиле младе.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )